Σε άλλη μία επίδειξη διπλωματικού τακτ προχώρησε ο Τούρκος υπουργός, αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές σχέσεις, Εγκεμέν Μπαγίς, κατά την συνεδρίαση της μικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής στις Βρυξέλες. Κατά την διάρκεια της συζήτησης που διεξήχθη νωρίς το απόγευμα της Τρίτης, ο Ολλανδός ευρωβουλευτής, καταγγέλλοντας το έλλειμμα ελευθεροτυπίας στην Τουρκία σηκώθηκε από την θέση του και κρατώντας ένα κορνιζαρισμένο σκίτσο απευθύνθηκε στον κ. Μπαγίς λέγοντάς του πως θα του το κάνει δώρο.

Ο υπουργός της Τουρκίας, εκνευρισμένος διέταξε με ύφος Οθωμανού πασά τους παρισταμένους Τούρκους βουλευτές να μην δεχτεί κανείς να πιάσει την κορνίζα με το σκίτσο και ζήτησε από τον Ολλανδό εις άπταιστη τουρκοαγγλική «να βάλει το κάδρο στο κατάλληλο σημείο του σώματος του».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο video που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε την πρωτοφανή σκηνή για τα ευρωπαϊκά διπλωματικά χρονικά.

Το σκίτσο στο κάδρο είναι του σκιτσογράφου Μπαχαντίρ Μπαρουτέρ το οποίο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Penguen» την Τετάρτη που μας πέρασε. Αμέσως ασκήθηκε εισαγγελική δίωξη εναντίον του σκιτσογράφου για προσβολή του Ισλάμ. Παρατηρείστε το σκίτσο. Στο άνω δεξιό μέρος και εντός του κόκκινου κύκλου αναγράφεται «Δεν υπάρχει Θεός». Στο κάτω αριστερό τμήμα του σκίτσου φαίνεται ένας πιστός να μιλά στο κινητό του τηλέφωνο. Συνομιλεί με τον Θεό και του λέει «Μήπως είναι δυνατόν να μην ολοκληρώσω το τελευταίο τμήμα της προσευχής μου διότι έχω κάποια επείγουσα εργασία; Ευχαριστώ πολύ». Προφανώς ο Θεός του έδωσε την άδεια να αποχωρήσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για το σκίτσο αυτό διώκεται ο Μπαχαντίρ Μπαρουτέρ ο οποίος και δήλωσε δημοσίως πώς εξελίσσεται εναντίον του εκστρατεία λυντσαρίσματος μέσω του Διαδικτύου.

Με αφορμή αυτήν την δίωξη επεδίωξε ο Oλλανδός ευρωβουλευτής να καταγγείλει και να καυτηριάσει το έλλειμμα ελευθεροτυπίας στην Τουρκία με αποτέλεσμα να εισπράξει το περίσσευμα χυδαιότητας και πολιτικής αναλγησίας του Tούρκου υπουργού ο οποίος κατέφυγε σε απαράδεκτες εκφράσεις σοδομιστικού χαρακτήρα, οι οποίες είναι προσφιλέστατες είναι η αλήθεια στην Τουρκία και χρησιμοποιούνται (όπως και στην Ελλάδα άλλωστε) κατά κόρον στην καθημερινή αργκό.

Δεν θα ανέμενε ωστόσο από κάποιον εκπρόσωπο της τουρκικής διπλωματίας να συμπεριφέρεται ως χαμάλης στο ντόκο του λιμανιού της Τραπεζούντας και μάλιστα ενώ φιλοξενείται στα σαλόνια των Βρυξελών. Το θέμα φυσικά αναρτήθηκε στα πρωτοσέλιδα των τουρκικών εφημερίδων. Μένει να ξεκαθαριστεί αν η «σχολή Ερντογάν» δηλαδή η υιοθέτηση της λαϊκής εκδοχής της διπλωματίας χωρίς κανόνες εμπλοκής θα επεκταθεί και στις διεθνείς σχέσης της Τουρκίας. Αν δηλαδή μελλοντικά στα διπλωματικά γραφεία της Τουρκίας θα ομιλείται η διάλεκτος του λιμανιού της Σμύρνης ή εκείνη των χαμαιτυπείων της Πόλης, κάτω από την αγορά του Πέραν.

Όσο για τον σκιτσογράφο, αυτός αναμένει την δίκη του και με αγωνία σκέπτεται πως κατά τα φαινόμενα θα καταδικαστεί σε ένα χρόνο φυλάκιση χωρίς αναστολή για προσβολή των ιερών και οσίων του Ισλάμ. Καθότι οι απανταχού Μουζαχεντίν προσβάλλονται πρωτίστως από την σάτιρα και το χιούμορ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης