Για πιθανότητα ανάγκης και τρίτης ενισχυτικής δόσης του εμβολίου μέσα σε 12 μήνες στους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες μίλησε ο Άλμπερτ Μπουρλά.

Ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer είπε επίσης ότι είναι πιθανό ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού να γίνεται ετησίως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δηλώσεις του κ. Μπουρλά δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, ωστόσο ο ίδιος προέβη σε αυτές την 1η Απριλίου κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της αμερικανικής πολυεθνικής CVS Health, σύμφωνα με το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC.

Ο ίδιος σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντικό να μειωθεί ο αριθμός των ανθρώπων που μπορεί δυνητικά να μολυνθεί από τον κορωνοϊό, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τα εμβόλια θα καταστούν σημαντικό εργαλείο στη μάχη κατά των εξαιρετικά μεταδοτικών παραλλάξεων του ιού.

Η επιστημονική κοινότητα δεν γνωρίζει προς το παρόν με βεβαιότητα πόσο καιρό διαρκεί η προστασία έναντι του ιού από τη στιγμή που κάποιος έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Pfizer πάντως ανακοίνωσε νωρίτερα μέσα στον μήνα ότι το εμβόλιό της για τον Covid-19 είναι αποτελεσματικό άνω του 91% στην προστασία κατά της νόσου και 95% έναντι της σοβαρής ασθένειας έως και έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

Παρομοίως, το εμβόλιο της Moderna που χρησιμοποιεί τεχνολογία mRNA όπως και αυτό της Pfizer έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικό για διάστημα έξι μηνών.

Σύμφωνα με τους Νew York Times, η πιθανή εξέλιξη με μία τρίτη ενισχυτική δόση αποτελεί και τον κρίσιμο παράγοντα πίσω από το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με την Pfizer για την παραλαβή 1,8 δισεκατομμυρίων δόσεων το 2022 και το 2023, ούτως ώστε να προλάβει την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης