Μπρος κυρώσεις, πίσω «γκρεμός» Ψυχρού Πολέμου

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2014, 10:19
Μπρος κυρώσεις, πίσω «γκρεμός» Ψυχρού Πολέμου
Ο πληθυσμός της Κριμαίας με μεγάλη πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ της απόσχισης της χερσονήσου από την Ουκρανία και την προσάρτηση στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, στη Συμφερόπολη ποσοστό που αγγίζει το 93% των κατοίκων έκριναν ότι το μέλλον τους συμβαδίζει με αυτό της Ρωσίας. Το ποσοστό συμμετοχής ξεπερνά στο 75%.

Επιτάχυνση της προσχώρησης

Ο πρωθυπουργός της Κριμαίας Σεργκέι Αξιονόφ εξήγγειλε ότι θα κάνει το παν για να επισπεύσει τις νομικές διαδικασίες για μια όσο το δυνατόν ταχύτερη προσχώρηση στη Ρωσία.

Ο Αξιονόφ έγραψε χτες στο Twitter του ότι «σήμερα ο λαός της Κριμαίας πήρε μια πολύ σημαντική απόφαση που θα περάσει στην ιστορία».

Στο δίπολο των κυρώσεων της Δύσης και της ολοταχώς προσχώρησης της Κριμαίας στη Ρωσία κινείται η επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος στην κριμαϊκή χερσόνησο. Μόνον η Γερμανία αφήνει ανοιχτό παράθυρο διαλόγου με τη Μόσχα.

Μια μέρα μετά το δημοψήφισμα στην Κριμαία, με το οποίο πλέον του 96,77% των κατοίκων της ψήφισε υπέρ της προσχώρησης της χερσονήσου στη Ρωσική Ομοσπονδία, τόσο η Μόσχα, όσο και η Δύση προετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις τους μέσα σε ένα σκηνικό που θυμίζει έντονα ατμόσφαιρα ψυχρού πολέμου.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν το δημοψήφισμα παράνομο και αντισυνταγματικό και ανακοίνωσαν ότι δεν θα αναγνωρίσουν την έκβασή του. Ο Λευκός Οίκος εξήγγειλε ευρείες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας. «Η Ρωσία θα πληρώσει υψηλό τίμημα για τη στρατιωτική εισβολή στην Κριμαία», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. «Η Μόσχα θα πρέπει να περιμένει κυρώσεις τις επόμενες μέρες ενώ η χώρα θα απομονωθεί διεθνώς, κάτι που θα αποδυναμώσει την οικονομία της».

Ραγδαίες εξελίξεις

Σύμφωνα με τον Σεργκέι Νεβερόφ, αντιπρόεδρο της Δούμας, της ρωσικής Κάτω Βουλής, «μέσα στο πολύ προσεχές μέλλον» η Βουλή θα πάρει νομοθετικές πρωτοβουλίες, που θα επιτρέψουν στην Πανηγυρίζει ο ρωσόφιλος πρωθυπουργός της Κριμαίας ΑξιονόφΚριμαία να επιστρέψει στη Ρωσία.

«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έδειξε καθαρά ότι οι κάτοικοι της κριμαϊκής χερσονήσου βλέπουν το μέλλον τους μόνο στους κόλπους της Ρωσίας», δήλωσε ο Νεβερόφ.

Θα προηγηθεί σήμερα έκτακτη σύγκλιση του ανώτατου σοβιέτ της Κριμαίας, το οποίο και θα απευθύνει αίτημα αποδοχής της χερσονήσου στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ο πρωθυπουργός της Κριμαίας Σεργκέι Αξονόφ εξήγγειλε ότι σήμερα αντιπροσωπεία της κυβέρνησής του θα μεταβεί στη Μόσχα για να συζητήσει τη διαδικασία της ένταξης της χερσονήσου στη Ρωσία.

Η κυβέρνηση στη Μόσχα υπερασπίστηκε τις εξελίξεις στην Κριμαία και τις ενέργειές της για να προφυλάξει «ειρηνικούς πολίτες». Διατηρεί μάλιστα το δικαίωμα να πράξει το ίδιο και στα ανατολικά της Ουκρανίας σε περίπτωση που οι ρωσόφωνοι, που αποτελούν και την πλειοψηφία, εκτεθούν σε κίνδυνο.

Ασαφής παραμένει η στάση των Ουκρανών στρατιωτών στην Κριμαία μετά το δημοψήφισμα. Μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή ισχύει συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ των ουκρανικών και ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Κιέβου.

Οι κυρώσεις της Δύσης

Και ενώ οι κάτοικοι της Κριμαίας γιόρταζαν με πυροτεχνήματα και χορούς στους δρόμους την έκβαση του δημοψηφίσματος μέχρι τις πρωινές ώρες η Δύση συντονίζει τις επόμενες κινήσεις της που οδηγούν στην λήψη αυστηρότερων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Ο αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα σε νεώτερη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον ρώσο ομόλογό του επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ σε  Ο Σταϊνμάιερ επιμένει να μείνει ανοιχτή πόρτα διαλόγου με τη Μόσχασυνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους τους προετοιμάζονται για επιβολή κυρώσεων με υψηλό τίμημα για τη Ρωσία, αφήνοντας όμως ανοιχτό και το ενδεχόμενο επίλυσης της κρίσης με διπλωματικό τρόπο.

«Αυτό όμως δεν είναι εφικτό όσο καιρό ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται στο έδαφος της Κριμαίας και στρατιωτικά γυμνάσια στα σύνορα με την Ουκρανία προκαλούν αύξηση των εντάσεων», δήλωσε αξιωματούχος από τον Λευκό Οίκο.

Στην ΕΕ οι υπουργοί Εξωτερικών των «28» θέτουν σε εφαρμογή το επόμενο στάδιο των κυρώσεων που περιλαμβάνει πάγωμα περιουσιών και απαγόρευση εισόδου σε πρόσωπα που ευθύνονται άμεσα για το στρατιωτικό έλεγχο της Κριμαίας.

Σε συνέντευξη χθες βράδυ στο πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόραση ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάιερ τάχθηκε υπέρ της επιβολής νέων κυρώσεων, «αλλά με προσοχή, ώστε οι αποφάσεις να ληφθούν με τέτοιο τρόπο που τις επόμενες μέρες να είναι εφικτή η επαφή με τη Ρωσία για την επιστροφή στο δρόμο του διαλόγου», όπως τόνισε. Επίσης χαρακτήρισε απαραίτητη την αποστολή ομάδας παρατηρητών στην Ουκρανία.

Αντίθετα ο Έλμαρ Μπροκ, ευρωβουλευτής από το γερμανικό Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα, ζήτησε τη λήψη κυρώσεων «που θα πονέσουν τη Ρωσία». «Η λογική των πρόσκαιρων ωφελειών ενδέχεται μακροπρόθεσμα να θέσει σε κίνδυνο τις πιθανότητες μιας ειρηνικής εξέλιξης των πραγμάτων στην Ευρώπη. Και εμείς, ακόμη στη Γερμανία, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε το κόστος», είπε ο Μπροκ στη εφημερίδα «Pasauer Neuen Presse».


Πηγές: afp, dpa, reuters

Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2014, 10:23