ΝΑΤΟ: «Ανησυχητική κλιμάκωση» της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2015, 11:27
ΝΑΤΟ: «Ανησυχητική κλιμάκωση» της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία
«Ανησυχητική κλιμάκωση» χαρακτήρισε τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στη Συρία ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τη στιγμή που η Μόσχα ενισχύει τις επιχειρήσεις υποστήριξης του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Στη Συρία παρακολουθούμε μία ανησυχητική κλιμάκωση των ρωσικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων. Θα αναλύσουμε τις τελευταίες εξελίξεις και τις συνέπειές τους για την ασφάλεια της Συμμαχίας» δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας των χωρών μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

«Αυτό γίνεται ακόμη περισσότερο συγκεκριμένο με τις πρόσφατες παραβιάσεις του εναερίου χώρου του ΝΑΤΟ από ρωσικά αεροσκάφη. Είδαμε αεροπορικά πλήγματα, εκτόξευση πυραύλων, είδαμε διεισδύσεις στον τουρκικό εναέριο χώρο και φυσικά όλα αυτά αποτελούν λόγους ανησυχίας... παραμένουμε σε στενή επαφή με τις τουρκικές αρχές» τόνισε.

«Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στην Τουρκία για να υπερασπισθεί τη συμμαχική του χώρα στη νότια πτέρυγά του, έπειτα από τις παραβιάσεις του τουρκικού εναερίου χώρου από τις ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις» πρόσθεσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο και ικανό να υπερασπισθεί τους συμμάχους του, περιλαμβανομένης της Τουρκίας, απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή. Το ΝΑΤΟ έχει ήδη απαντήσει αυξάνοντας την ικανότητα, την ετοιμότητα ανάπτυξης δυνάμεων, και στη νότια πτέρυγα, περιλαμβανομένης της Τουρκίας» είπε στους δημοσιογράφους ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας επαναλαμβάνοντας ότι οι αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας συνιστούν «λόγους ανησυχίας».

«Διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ για πρωτοβουλίες με στόχο την εξεύρεση μίας πολιτικής λύσης στην κρίση στη Συρία» πρόσθεσε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ.

Η σύνοδος των υπουργών Άμυνας της Ατλαντικής Συμμαχίας ήταν προγραμματισμένη, αλλά επικεντρώνεται πλέον στο θέμα του πολέμου στη Συρία.

Πραγματοποιείται σε μια στιγμή κατά την οποία η Μόσχα κλιμακώνει τη στρατιωτική της επέμβαση στη Συρία, εκτοξεύοντας πυραύλους κατά του Ισλαμικού Χαλιφάτου, αλλά κυρίως παρέχοντας την αναγκαία στρατιωτική υποστήριξη, ώστε οι δυνάμεις του Άσαντ να εξαπολύσουν μεγάλης κλίμακας επίθεση κατά των δυνάμεων των Σύρων ανταρτών στη δυτική Συρία.

Η Ουάσινγκτον, επικεφαλής του διεθνούς συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Χαλιφάτου, επανέλαβε χθες ότι δεν συνεργάζεται με τη Ρωσία στις αεροπορικές της επιδρομές στη Συρία, τις οποίες ο υπουργός Άμυνας Άστον Κάρτερ χαρακτήρισε «θεμελιώδες σφάλμα».

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2015, 11:36