Ίδια πακέτα για όλες τις μάρκες τσιγάρων από αύριο στην Αυστραλία

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2012, 08:50
Ίδια πακέτα για όλες τις μάρκες τσιγάρων από αύριο στην Αυστραλία
Ίδια πακέτα τσιγάρων, ανεξαρτήτως μάρκας, θα είναι υποχρεωτικά από το Σάββατο στην Αυστραλία, την πρώτη χώρα στον κόσμο που εφαρμόζει αυτό το μέτρο, παρά τις έντονες αντιδράσεις των καπνοβιομηχανιών.

Σύμφωνα με τον νόμο, που θα ισχύσει από την 1η Δεκεμβρίου, όλα τα πακέτα τσιγάρων θα πρέπει να είναι τα ίδια - σε πράσινο σκούρο χρώμα με μια προειδοποίηση κατά του καπνίσματος. Μόνο το όνομα της μάρκας των τσιγάρων θα αλλάζει. Η υπουργός Υγείας, Τάνια Πλίμπερσεκ, τόνισε πως τα μέτρα αυτά έχουν στόχο να καταστήσουν λιγότερο ελκυστικό το κάπνισμα. «Αυτός είναι ο σκοπός όλων» επεσήμανε. «Αν εμποδίσουμε τους νέους να αρχίσουν το κάπνισμα, αυτό θα τους βοηθήσει για όλη τους τη ζωή» πρόσθεσε.

Οι καπνοβιομηχανίες προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη κατά του νόμου για τα ίδια πακέτα τσιγάρων, όμως το Ανώτατο Δικαστήριο του Σίδνεϊ, του οποίου οι αποφάσεις είναι οριστικές, τον επικύρωσε το περασμένο καλοκαίρι. Όπως διευκρίνισε η υπουργός Υγείας, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο το 50% των Αυστραλών ήταν καπνιστές. Το ποσοστό αυτό έχει φτάσει σήμερα το 15% και η αυστραλιανή κυβέρνηση ελπίζει να μειωθεί κάτω από το 10% μέχρι το 2018.

Η British American Tobacco υποστηρίζει πως ο νόμος αυτός θα προκαλέσει έκρηξη στη μαύρη αγορά των τσιγάρων και θα ευνοήσει το οργανωμένο έγκλημα. Η αντίπαλός της, Philip Morris, έχει προειδοποιήσει ότι θα προσφύγει στα διεθνή δικαστήρια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πριν από λίγους μήνες ότι «παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στην Αυστραλία», ενώ η επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Μάργκαρετ Τσαν, κάλεσε τον υπόλοιπο κόσμο να εξετάσει την πολιτική που ακολουθεί η Αυστραλία στο μάρκετινγκ των προϊόντων καπνού.


Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2012, 09:51