Νεκροί τρεις Βρετανοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 1 Μαΐου 2013, 13:04
Νεκροί τρεις Βρετανοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν
Τρεις Βρετανοί στρατιώτες της δύναμης του ΝΑΤΟ σκοτώθηκαν σε έκρηξη παγιδευμένου μηχανισμού στο Νότιο Αφγανιστάν, όπως ανακοίνωσε σήμερα το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας.

Παράλληλα, εννέα Αφγανοί έχασαν τη ζωή τους κατά την έκρηξη που έπληξε το όχημα των στρατιωτών οι οποίοι πραγματοποιούσαν περιπολία ρουτίνας στην περιοχή Ναχρ-ε-Σαράζ της επαρχίας Χελμάντ, μιας από τις περιοχές όπου οι Ταλιμπάν αναπτύσσουν μεγάλη δράση. Άλλοι έξι Βρετανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν κατά την έκρηξη.

«Πληρώσαμε πολύ ακριβό τίμημα για το έργο που επιτελούμε στο Αφγανιστάν» δήλωσε το πρωί ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV. «Είναι σπουδαίο έργο, διότι είναι ζωτικής σημασίας που η χώρα δεν γίνεται εκ νέου καταφύγιο για τρομοκράτες, τρομοκράτες που μπορούν να μας απειλούν εδώ στη Βρετανία» πρόσθεσε.

Οι τρεις στρατιώτες είναι οι πρώτοι που σκοτώνονται σε επίθεση ενώ ταξιδεύουν με Mastiff, ένα θωρακισμένο όχημα που σχεδιάστηκε ειδικά για να αντέχει τις βόμβες που τοποθετούν στον δρόμο οι αντάρτες. Τα οχήματα αυτά εστάλησαν στο Αφγανιστάν έπειτα από δημόσια συζήτηση για το αν ήταν κατάλληλος ο προηγούμενος εξοπλισμός των στρατευμάτων. Οι θάνατοι αυτοί αυξάνουν σε 42 τον συνολικό αριθμό των νεκρών στις τάξεις του συνασπισμού του ΝΑΤΟ από την έναρξη του έτους, σύμφωνα με απολογισμό της ανεξάρτητης οργάνωσης Icasualties.or που βασίζεται σε επίσημα στοιχεία.

Συνολικά 444 Βρετανοί στρατιώτες, μεταξύ των οποίων έξι φέτος, έχουν σκοτωθεί στο Αφγανιστάν από τότε που η Βρετανία μετείχε στρατιωτικά στον διεθνή συνασπισμό, τον Οκτώβριο του 2001. Οι Ταλιμπάν που εκδιώχθηκαν από την εξουσία στα τέλη του 2001 από έναν συνασπισμό Αφγανών πολεμάρχων, οι οποίοι είχαν τη στήριξη του αμερικανικού στρατού, δήλωσαν την Κυριακή ότι αρχίζουν τις «εαρινές επιχειρήσεις τους» κατά των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και των αφγανικών δυνάμεων.

Το μεγαλύτερο μέρος των 100.000 στρατιωτών του ΝΑΤΟ, στην πλειονότητά τους Αμερικανοί, αναμένεται να αποχωρήσει από τη χώρα στα τέλη του 2014.


Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 1 Μαΐου 2013, 13:16