Νέο Δελχί: Θα ψεκάσουν με νερό πάνω από την πόλη για να αντιμετωπίσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου 2017, 13:15
Νέο Δελχί: Θα ψεκάσουν με νερό πάνω από την πόλη για να αντιμετωπίσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση
Οι αρχές της Ινδίας πρόκειται να ψεκάσουν με νερό το Νέο Δελχί σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το τοξικό νέφος που έχει θέσει την ινδική πρωτεύουσα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι, καθώς οι συνθήκες αναμένεται να επιδεινωθούν στο Σαββατοκύριακο.

Η παράνομη καύση χόρτων στα αγροκτήματα γύρω από το Νέο Δελχί, οι εξατμίσεις των αυτοκινήτων σε μια πόλη με περιορισμένο δίκτυο δημόσιων μέσων μεταφοράς και η σκόνη από τις οικοδομές έχουν προκαλέσει την κρίση με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

«Ο ψεκασμός με νερό είναι ο μοναδικός τρόπος να μειωθούν τα επικίνδυνα επίπεδα μόλυνσης» δήλωσε ο Σρούτι Μαρντουάζ, ο αξιωματούχος του υπουργείου Περιβάλλοντος που είναι αρμόδιος για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα.Η κυβέρνηση ολοκληρώνει τα σχέδιά της να ψεκάσει νερό από ύψος 100 μέτρων, κάτι που δεν έχει συμβεί ξανά, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί αν αυτό θα γίνει σε ολόκληρη την πόλη των 22 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ένα πυκνό, γκρίζο νέφος καλύπτει το Νέο Δελχί τις τελευταίες τέσσερις ημέρες. Σύμφωνα με μέτρηση της αμερικανικής πρεσβείας στην πόλη, η συγκέντρωση των μικροσωματιδίων έφτανε τα 523 ανά κυβικό μέτρο σήμερα το πρωί, με το ανώτατο όριο του «καλού» αέρα να είναι το 50.

Τα μικροσωματίδια αυτά είναι περίπου 30 φορές πιο λεπτά από μια ανθρώπινη τρίχα και όταν κάποιος τα εισπνέει, αυτά φτάνουν βαθιά στους πνεύμονες, προκαλώντας έμφραγμα, εγκεφαλικό, καρκίνο στους πνεύμονες ή αναπνευστικά προβλήματα.

Παρά τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση της Ινδίας, η ποιότητα του αέρα στο Νέο Δελχί παραμένει σταθερά «επικίνδυνη» ή πάνω από αυτό το όριο.

Έχει δοθεί εντολή να σταματήσουν όλες οι οικοδομικές δραστηριότητες, έχει περιοριστεί η κίνηση των οχημάτων και έχει τετραπλασιαστεί το κόστος στάθμευσης προκειμένου οι πολίτες να προτιμούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Τα φορτηγά επιτρέπεται να εισέρχονται στην πόλη μόνο αν μεταφέρουν βασικά είδη, ενώ έχει επανέλθει σε ισχύ ο δακτύλιος.Το ανώτερο δικαστήριο του Νέου Δελχί εξέδωσε χθες Πέμπτη απόφαση, με την οποία ζητεί από την τοπική αυτοδιοίκηση να εξετάσει το ενδεχόμενο να προκαλέσει τεχνητή βροχή προκειμένου να περιοριστεί η ατμοσφαιρική ρύπανση, ένα μέτρο που λαμβάνεται και στο Πεκίνο.

Η Ανουμίτα Ροϊτσοουντούρι, εκτελεστική διευθύντρια του Κέντρου Επιστημών και Περιβάλλοντος στο Νέο Δελχί, δήλωσε ότι ο ψεκασμός με νερό θα βοηθήσει, αλλά δεν θα λύσει το πρόβλημα.

«Πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή ένα ευρύ φάσμα μέτρων για τον περιορισμό του νέφους προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα το συντομότερο δυνατό» τόνισε.Ο επικεφαλής της τοπικής αυτοδιοίκησης του Νέου Δελχί Άρβιντ Κεζριουάλ είχε χαρακτηρίσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα την πόλη «θάλαμο αερίων», ενώ ζήτησε να συναντηθεί εκτάκτως με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και άλλες γειτονικές πολιτείες για να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα.

Οι πιο πλούσιοι κάτοικοι της ινδικής πρωτεύουσας σπεύδουν να προμηθευτούν ιονιστές και μάσκες. «Έχω εγκαταστήσει έξι ιονιστές στο σπίτι μου, έκλεισα όλα τα παράθυρα, αλλά τα μάτια μου εξακολουθούν να τρέχουν» δήλωσε ένας κάτοικος της πόλης.

Η Σατιέντρα Κούμαρ Τζάιν, υπουργός Υγείας του Νέου Δελχί, κατήγγειλε ότι οι εργάτες που ζουν σε παραγκουπόλεις ή κάτω από μεγάλους αυτοκινητόδρομους υποφέρουν περισσότερο. Εξάλλου, σύμφωνα με την ίδια, τα νοσοκομεία της πόλης δέχονται χιλιάδες ανθρώπους με αναπνευστικά προβλήματα.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε το 2016 η Παγκόσμια Τράπεζα, σχεδόν 1,4 εκατομμύριο άνθρωποι στην Ινδία πέθαναν εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης το 2013.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου 2017, 13:15