Το Ισραήλ οικοδομεί έναν νέο, βελτιωμένο φράχτη κατά μήκος των συνόρων του με τη Συρία, για παν ενδεχόμενο σε περίπτωση πτώσης του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, όπως δήλωσε χθες στρατιωτική πηγή στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το νέο τεχνητό εμπόδιο αποσκοπεί στην ενίσχυση του υπάρχοντος φράγματος κατά μήκος των 90 χιλιομέτρων της γραμμής ανακωχής μεταξύ του Ισραήλ και της Συρίας – που περιλαμβάνει και το ελεγχόμενο τμήμα των Υψωμάτων του Γκολάν – δήλωσε ο ταγματάρχης Άριε Σάλικαρ. Το νέο προστατευτικό φράγμα θα περιλαμβάνει κάμερες και χαρακώματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κατασκευή του εν λόγω φράχτη άρχισε περίπου πριν από έναν χρόνο και, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Κανάλι 2 του Ισραήλ, χτίζεται με ασυνήθιστα ταχύ ρυθμό, με στόχο να ολοκληρωθεί μέσα σε λίγους μήνες.

Ο εμφύλιος στη Συρία είναι ο κύριος λόγος για τη δημιουργία του νέου φράχτη ασφαλείας, αλλά σημαντικό ρόλο στην επιτάχυνση της κατασκευής του έπαιξαν επίσης οι αιματηρές συμπλοκές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2011. Θυμίζουμε ότι τότε ήταν που εκατοντάδες Σύροι και Παλαιστίνιοι είχαν κάνει έφοδο στα σύνορα, για να σηματοδοτήσουν τη «Νάκσα» (σ.σ.: οπισθοχώρηση) και τη «Νάκμπα» (σ.σ.: καταστροφή).

Οι όροι αυτοί αναφέρονται στη νίκη του Ισραήλ το 1967 στον Πόλεμο των Έξι Ημερών, όταν ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε τη Γάζα από την Αίγυπτο, τη Δυτική Όχθη από την Ιορδανία και τα Υψίπεδα του Γκολάν από τη Συρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης