Σε κρίσιμη περίοδο μπαίνει το πρόγραμμα διάσωσης της Πορτογαλίας, με τη λήψη πολιτικών αποφάσεων για περισσότερη λιτότητα να κρίνεται απαραίτητη, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε έκθεσή της η Επιτροπή αναφέρει ότι η ασθενέστερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη σημαίνει ότι η Λισαβόνα κινδυνεύει να χάσει τους οικονομικούς της στόχους και ενδεχομένως να χρειαστεί να εφαρμόσει νέες περικοπές, ύψους τεσσάρων δισ. ευρώ, μέχρι την επόμενη προγραμματισμένη επισκόπηση του πακέτου διάσωσης, που αναμένεται περί τα μέσα Φεβρουαρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον Οκτώβριο οι Βρυξέλλες συμφώνησαν να δώσουν στην Πορτογαλία ένα επιπλέον έτος για να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ, μέχρι το 2014. Το σχέδιο αυτό προέβλεπε ότι το έλλειμμα για το τρέχον έτος θα έφτανε στο 5% του ΑΕΠ και στο 4,5% το 2013. Ωστόσο, οι διαμαρτυρίες ενάντια στις περικοπές στις παροχές κοινωνικής ασφάλισης ανάγκασαν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αύξηση της φορολογίας, γεγονός που εγείρει ερωτήματα για τη δυνατότητα επίτευξης των στόχων.

Επιπλέον, τον Σεπτέμβριο του 2013 θα πρέπει να επιστρέψει 5,8 δισ. ευρώ σε κρατικά ομόλογα χωρίς τη βοήθεια από τους δανειστές. Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει μάλιστα ότι οι Πορτογάλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι σχεδιάζουν επισκέψεις στην Ιαπωνία και τις ΗΠΑ το νέο έτος, ώστε να εκτιμήσουν τη ζήτηση των ξένων επενδυτών για τα πορτογαλικά ομόλογα.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης