Νέους βομβαρδισμούς εναντίον της Λιβύης προαναγγέλλει το ΝΑΤΟ

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 24 Απριλίου 2011, 19:54
Νέους βομβαρδισμούς εναντίον της Λιβύης προαναγγέλλει το ΝΑΤΟ
Το ΝΑΤΟ προειδοποίησε σήμερα ότι θα συνεχιστούν τα πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Λιβύη παρά τις δυσκολίες που εμφανίζονται από την παρουσία αμάχων κοντά σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, έστω κι αν καθυστερήσουν ενδεχομένως οι βολές για να αποφευχθούν απώλειες αμάχων.

«Τα πλήγματα αυτά θα συνεχιστούν», προειδοποίησε σε ανακοινωθέν που δημοσιοποιήθηκε σήμερα ο ναύαρχος Ρας Χάρντινγκ, αναπληρωτής διοικητής της επιχείρησης «Ενοποιημένος Προστάτης» του ΝΑΤΟ στη Λιβύη.

«Ζητούμε από τους πολίτες στις περιοχές που πλήττονται να απομακρύνονται από τις δυνάμεις του καθεστώτος, τις εγκαταστάσεις και το (στρατιωτικό) εξοπλισμό όταν είναι δυνατόν, ώστε να μπορούμε να κτυπάμε με μεγαλύτερη επιτυχία και με το λιγότερο κίνδυνο για τους πολίτες», πρόσθεσε.

Το βράδυ του Σαββάτου γύρω στις 20:40, το ΝΑΤΟ κατέστρεψε έναν πύραυλο εδάφους-αέρος SA-8 με τη βοήθεια ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους στην Τρίπολη, διευκρίνισε.

Η βολή του μη επανδρωμένου αεροσκάφους μπόρεσε να καθυστερήσει, όταν διαπιστώθηκε ότι ένας ορισμένος αριθμός πολιτών έπαιζαν ποδόσφαιρο δίπλα στον πύραυλο και οι χειριστές του αεροσκάφους μπόρεσαν να περιμένουν έως ότου οι ποδοσφαιριστές διαλυθούν προτού κτυπήσουν, αναφέρεται στο ανακοινωθέν του ΝΑΤΟ.

«Το πλήγμα αυτό είναι ένα άριστο παράδειγμα της περίπλοκης και ρευστής κατάστασης την οποία οι αεροπορικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ αντιμετωπίζουν καθημερινά στο πλαίσιο της επιχείρησης Ενοποιημένος προστάτης. Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να αποφύγει απώλειες στον άμαχο πληθυσμό», διαβεβαίωσε ο ναύαρχος Χάρντινγκ.

«Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Predator βελτιώνουν την ικανότητα του ΝΑΤΟ να πλήττει με πρόνοια και ακρίβεια», εκτίμησε.

Για πρώτη φορά από την έναρξη της διεθνούς στρατιωτικής επέμβασης στις 19 Μαρτίου, ένα πρώτο αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος χτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου (χθες) στη Λιβύη, καταστρέφοντας έναν πολλαπλό εκτοξευτήρα ρουκετών κοντά στη Μιζράτα.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 24 Απριλίου 2011, 19:54