Το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων εις βάρος δύο ευρωπαϊκών εταιρειών, με αφορμή την κατασκευή του αγωγού «Nord Stream 2», εξετάζει η Ουάσινγκτον, όπως μεταδίδει η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt».

Τα περιοριστικά μέτρα φέρεται να αφορούν στην ελβετική Allseas Group και την ιταλική Saipem.

Αμφότερες συμμετέχουν στα έργα κατασκευής του νέου αγωγού φυσικού αερίου, ο οποίος φιλοδοξεί να διασυνδέσει ενεργειακά τη Γερμανία με τη Ρωσία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, παρακάμπτοντας την Ουκρανία.

Εκπρόσωπος της Allseas, η οποία έχει αναλάβει την τοποθέτηση του 90% του αγωγού, αρνήθηκε να προχωρήσει σε εικασίες σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο των αμερικανικών κυρώσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Όσον αφορά στη Saipem, βιομηχανικές πηγές χαρακτηρίζουν ως «άτοπες» τις κυρώσεις, δεδομένου ότι η ιταλική εταιρεία έχει ήδη ολοκληρώσει τις εργασίες που της αναλογούν.
Ο πρόεδρος Τραμπ έχει επικρίνει με δριμύτητα τον «Nord Stream 2», καθώς θεωρεί ότι αποτελεί απειλή για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Στο πλαίσιο αυτό, έχει καλέσει τις ευρωπαϊκές χώρες να στραφούν στο αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο, γνωστό και ως LNG.
Μόσχα και Βερολίνο, βέβαια, έχουν απορρίψει αυτές τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι ο «Nord Stream 2» συνιστά αμιγώς οικονομικό έργο.

Δεν αλλάζει η στάση της Γερμανίας για τον «Nord Stream 2»

Το Ευρωκοινοβούλιο με μη δεσμευτικό του ψήφισμα τάσσεται εναντίον της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου. Η στάση του Βερολίνου παραμένει αμετάβλητη, δήλωσε Γερμανός αξιωματούχος.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει υιοθετήσει ψήφισμα ενάντια στην κατασκευή του αγωγού «Nord Stream 2», χαρακτηρίζοντας τον αγωγό (όπως και οι ΗΠΑ) «κίνδυνο για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», και παροτρύνει για την ακύρωση του έργου.

Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου δεν είναι δεσμευτικό για τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε στο Sputnik ότι η στάση της Γερμανίας παραμένει ίδια και πως δεν άλλαξε λόγω του ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου.
Ο αξιωματούχος στάθηκε στην οικονομική διάσταση του έργου, ωστόσο παραδέχθηκε ότι έχει και πολιτική προέκταση.
«Η θέση της Γερμανίας παραμένει σταθερή.  Ο ”Nord Stream 2” είναι πρώτα απ’ όλα ένα έργο οικονομικό, όπως έχει επανειλημμένα επισημάνει η γερμανική κυβέρνηση.  Υπάρχει ωστόσο και πολιτική προέκταση σε αυτό το έργο» υποστήριξε ο Γερμανός αξιωματούχος.
Επιπλέον, το Βερολίνο επισημαίνει ότι είναι σημαντικό να αποσαφηνιστεί ότι η Ουκρανία παραμένει χώρα μεταφοράς φυσικού αερίου και μετά το 2019, οπότε θα ξεκινήσει να λειτουργεί ο αγωγός Nord Stream.
Αντίστοιχη στάση στο ζήτημα τηρεί και η Φινλανδία, ανακοινώνοντας ότι η θέση της για τον «Nord Stream 2» παραμένει αμετάβλητη παρά την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου.

Σύμβουλος του φινλανδικού Υπουργείου Οικονομικών και Απασχόλησης δήλωσε στο Sputnik ότι ο αγωγός είναι ένα έργο μεγάλης κλίμακας που επηρεάζει διεθνώς ζητήματα ενεργειακού εφοδιασμού.

Sputnik /sputniknews.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης