Νορβηγία: Ο αντιπρόεδρος των Εργατικών παραιτήθηκε λόγω καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 2 Ιανουαρίου 2018, 08:49
Νορβηγία: Ο αντιπρόεδρος των Εργατικών παραιτήθηκε λόγω καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση
Ο αντιπρόεδρος των Εργατικών, του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Νορβηγία, παραιτήθηκε προσωρινά από το κομματικό του αξίωμα, μετά τις καταγγελίες σε βάρος του για σεξουαλική παρενόχληση, ανακοίνωσε το κόμμα τη Δευτέρα.

Ο Τροντ Γκίσκα, 51 ετών, ο οποίος υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις στις κυβερνήσεις των Εργατικών, πρόσφατα ζήτησε συγγνώμη για αυτή που παραδέχθηκε ότι ήταν ανάρμοστη συμπεριφορά από μέρους του, ωστόσο απέρριψε τις σοβαρότερες κατηγορίες σε βάρος του, χαρακτηρίζοντάς τις ψευδείς και ανυπόστατες.

«Υπό το φως της δύσκολης κατάστασης για το κόμμα και με δεδομένη τη φύση της υπόθεσης, ο Τροντ Γκίσκα κι εγώ συμφωνήσαμε ότι θα απαλλαγεί από τα καθήκοντά του ως αντιπρόεδρος επ' αόριστον» ανέφερε ο ηγέτης των Εργατικών Γιόνας Γκαρ Στέρε σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Την 21η Δεκεμβρίου, ο Γκαρ Στέρε δήλωσε ότι πολλές γυναίκες κατήγγειλαν ότι ο Γκίσκα τούς έκανε προτάσεις «σεξουαλικής φύσης» που κάθε άλλο παρά ήθελαν. Η ηγετική ομάδα των Εργατικών συνεδριάζει σήμερα για να εξετάσει την υπόθεση.

Ο Γκίσκα, σε άδεια λόγω ασθένειας, επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι συμφώνησε να παραιτηθεί από τη θέση του στην ηγεσία του κόμματος και τόνισε σε μια ανάρτησή του στη σελίδα του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook ότι ελπίζει πως αυτό θα του δώσει την ευκαιρία να απαντήσει στις καταγγελίες που έχουν γίνει σε βάρος του.

Ο Τροντ Γκίσκα, άλλοτε υπουργός Βιομηχανίας, υπουργός Πολιτισμού και υπουργός Παιδείας, παραμένει μέλος του κοινοβουλίου και εκπρόσωπος των Εργατικών για θέματα οικονομικής πολιτικής.

Πολιτικοί, επιχειρηματίες κι άλλοι ισχυροί άνδρες σε διάφορες χώρες έχουν αναγκαστεί να παραιτηθούν ή έχουν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους ή τα αξιώματά τους, αφού γυναίκες τούς κατηγόρησαν για σεξουαλική παρενόχληση ή σεξουαλικές επιθέσεις.

Στη γειτονική Φινλανδία, ο αντιπρόεδρος του εθνικιστικού κόμματος των Φινλανδών (των πρώην Αληθινών Φινλανδών) παραιτήθηκε τη 19η Δεκεμβρίου μετά την παρενόχληση μιας βουλευτού.

Το γυναικείο κίνημα, που έχει σκοπό να ενημερώσει και να αγωνιστεί εναντίον των σεξουαλικών παρενοχλήσεων και επιθέσεων, επιτομή του οποίου θεωρήθηκε η ετικέτα #MeToo στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, χαρακτηρίστηκε τον περασμένο μήνα «Πρόσωπο της Χρονιάς» για το 2017 από το περιοδικό «TIME».

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 2 Ιανουαρίου 2018, 08:52