Νοβότνι: Η ύφεση πέρασε για την Ευρωζώνη

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου 2013, 18:20
Νοβότνι: Η ύφεση πέρασε για την Ευρωζώνη
Τη θέση πως για την Ευρωζώνη η ύφεση πέρασε και πως όλες οι χώρες της, με εξαίρεση την Κύπρο, μπορούν να υπολογίζουν σε οικονομική ανάπτυξη, έστω και ασθενή, μέσα στο 2014, διατύπωσε κατά τη σημερινή παρουσίαση στη Βιέννη των προβλέψεων για την επόμενη χρονιά της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας (ΑΚΤ) ο διοικητής της και μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Έβαλντ Νοβότνι, προειδοποιώντας συγχρόνως πως αυτή η ανάκαμψη δεν επιτρέπεται να ανακοπεί, αλλά να υπάρξει μια ρεαλιστική συμπεριφορά.

Ο Έβαλντ Νοβότνι τάχθηκε εναντίον της λήψης μέτρων «σοκ» και ζήτησε να υπάρξουν προσεκτικές παρεμβάσεις ώστε να μην πληγούν η κατανάλωση και οι επενδύσεις, επισημαίνοντας πως στην Αυστρία πέτυχε η «σταθεροποίηση με σύνεση» και για το λόγο αυτό η χώρα έχει σαφώς καλύτερα αποτελέσματα από τις χώρες που εφάρμοσαν θεραπεία - «σοκ».

Πρόσθεσε πως το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αυξάνεται στην Αυστρία σαφέστερα από ότι στην υπόλοιπη Ευρωζώνη συνολικά, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που να μπορούσε να διαταράξει τη γενική ισορροπία στην Ευρώπη, κάτι που δείχνει πως η χώρα είναι ανταγωνιστική και δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με αρνητικό τρόπο όπως συμβαίνει τελευταία (σ.σ. στο εσωτερικό), ενώ από διεθνή σκοπιά είναι σημαντικό να σχηματιστεί σύντομα η νέα κυβέρνηση, καθώς αυτό αποτελεί το επιθυμητό στοιχείο σταθερότητας.

Η Αυστριακή Κεντρική Τράπεζα προβλέπει για την Αυστρία το 2014 ανάπτυξη με ρυθμό 1,6% με ένα έλλειμμα επίσης 1,6% του ΑΕΠ και αυτό ισχύει για την ομοσπονδία, τα ομόσπονδα κρατίδια της, τους δήμους και κοινότητες καθώς και τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, χωρίς ωστόσο τις βοήθειες προς τις τράπεζες με τις οποίες το έλλειμμα θα αυξανόταν, στη χειρότερη περίπτωση, στο 2,2% του ΑΕΠ.

Μέσα στο 2013 το έλλειμμα ανερχόταν στο 1,6% συμπεριλαμβανόμενου και του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ που χρειάζεται ως κρατική στήριξη έως το τέλος του χρόνου η αυστριακή τράπεζα Hypo Alpe Adria.

Πηγή: Κέρδος

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου 2013, 18:22