Ντάκα: Σβήνουν οι ελπίδες για επιζώντες

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 30 Απριλίου 2013, 16:00
Ντάκα: Σβήνουν οι ελπίδες για επιζώντες
Ανώτατοι αξιωματούχοι των συνεργείων διάσωσης της Ντάκα, ανακοίνωσαν σήμερα Τρίτη 30/4, πως δεν ελπίζουν πλέον στην ανεύρεση άλλων επιζώντων κάτω από τα ερείπια του οκταώροφου συμπλέγματος κτιρίων που, καταρρέοντας υπό την αδιαφορία των ιδιοκτητών του, βύθισε στο πένθος ολόκληρη τη χώρα του Μπαγκλαντές.

Μέχρι αυτή τη στιγμή αναφέρονται τουλάχιστον 390 νεκροί ενώ το ίδιο το γεγονός ανοίγει μια τεράστια συζήτηση που αφορά στην ασφάλεια των εργαζομένων αλλά και των ευρύτερων συνθηκών εργασίας, ενός κλάδου που παράγει ένα προϊόν το οποίο αποτελεί το 80% των εξαγωγών της χώρας.

Εξαιρετικά θορυβημένοι ωστόσο εμφανίζονται και οι εκπρόσωποι των μεγάλων διεθνών αγοραστών ενδυμάτων, επώνυμες δηλαδή φίρμες που, μετά από τη συγκεκριμένη τραγωδία, αντιμετωπίζουν έντονη κριτική στις εγχώριες αγορές τους με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την κατακόρυφη πτώση των πωλήσεών τους.

Στον φόβο λοιπόν μιάς τέτοιας προοπτικής, εκπρόσωποι των εταιρειών αυτών, αποφάσισαν να συμμετέχουν σε μια κοινή προσπάθεια με τους εκπροσώπους της βιομηχανίας ενδυμάτων του Μπαγκλαντές ώστε να βοηθήσουν στην εκπόνηση ενός νέου σχεδίου εργασιακής ασφάλειας η οποία αφορά σε κάθε τομέα που αφορά την προστασία των εργαζομένων.

Ωστόσο, καθώς αυτή η απόφαση δείχνει να αφορά στο μέλλον, δεν δείχνει ικανή να εξευμενίσει τα πλήθη του κόσμου που, θρηνώντας τους εκατοντάδες νεκρούς και αγωνιώντας για τους περίπου 500 ακόμη αγνοούμενους, διαδηλώνει εξοργισμένος ζητώντας επί πίνακι την κεφαλή των συλληφθέντων ιδιοκτητών του κτιρίου, με την αστυνομία να προσπαθεί να σβήσει αυτή την οργή με κανόνια νερού και πλαστικές σφαίρες.

Επιμέλεια: Παύλος Κιρκασίδης

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 30 Απριλίου 2013, 16:01