«Η πτώση του καθεστώτος Άσαντ είναι αναπόφευκτη» εκτίμησε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ανοίγοντας τις εργασίες της Διάσκεψης των «Φίλων της Συρίας» στο Παρίσι.

Στη διάσκεψη συμμετέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και τα κράτη του Αραβικού Συνδέσμου μαζί με δεκάδες οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης και της Κοινωνίας των Πολιτών. Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Ιωάννης-Αλέξιος Ζέπος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κρίση στη Συρία έχει μεταβληθεί «σε απειλή για την ειρήνη και τη διεθνή ασφάλεια», προειδοποίησε ο Φρανσουά Ολάντ, απευθυνόμενος «σε εκείνους που δεν είναι εδώ», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, δηλαδή τους Ρώσους και τους Κινέζους που αποφάσισαν να μη συμμετάσχουν στη Διάσκεψη, στο όνομα «της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας».

«Θέλω να απευθυνθώ σε εκείνους που δεν βρίσκονται εδώ. Στο σημείο αυτό δεν τίθεται πλέον υπό αμφισβήτηση ότι η συριακή κρίση έχει μεταβληθεί σε απειλή για τη διεθνή ειρήνη και την ασφάλεια» ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος και παράλληλα κάλεσε τη Διάσκεψη να αναλάβει «πέντε δεσμεύσεις», ανάμεσά τους «την απόρριψη της ατιμωρησίας για τα εγκλήματα», «την πραγματική και αποτελεσματική εφαρμογή» των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών κυρώσεων και «την ενίσχυση της υποστήριξης προς τη συριακή αντιπολίτευση με τον εφοδιασμό της με μέσα επικοινωνίας».

«Ο Μπασάρ αλ Άσαντ πρέπει να φύγει, είναι δολοφόνος, πρέπει να φύγει» τόνισε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το θέμα της εξορίας του Άσαντ έχει τεθεί, ωστόσο, όπως επεσήμανε, ο πρόεδρος της Συρίας δεν μπορεί να γίνει δεκτός από μία μεγάλη χώρα, όπως η Ρωσία, η Γαλλία ή οι Ηνωμένες Πολιτείες. «Είναι ένα θέμα προς διαχείριση» συμπλήρωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτίμηση τέλος του κ. Φαμπιούς ήταν πως η πραγματοποίηση της σημερινής διάσκεψης σημαίνει πως αυξάνεται η διεθνής πίεση επί της Δαμασκού, αφού «περισσότερες από 110 χώρες υποστηρίζουν τη συριακή αντίσταση».

Την ίδια ώρα, με αμείωτη ένταση μαίνονται οι συγκρούσεις στη Συρία, ενώ ακόμη ένα μέλος του στενού κύκλου του προέδρου Άσαντ αυτομόλησε, επιφέροντας σημαντικό πλήγμα στον Σύρο ηγέτη. Όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για τον στρατηγό Μανάφ Τλας, γιο του πρώην υπουργού Άμυνας της χώρας Μουσταφά Τλας. Σύμμαχος του Άσαντ επί σειρά ετών, διετέλεσε επικεφαλής μονάδας της επίλεκτης Δημοκρατικής Φρουράς, ωστόσο, όπως είπε στο Reuters στενός φίλος της οικογένειάς του, εγκατέλειψε τη Δαμασκό με τελικό προορισμό το Παρίσι, όπου ζει ο πατέρας του.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σύροι αντάρτες απέκρουσαν σήμερα επίθεση δυνάμεων πιστών στον πρόεδρο Άσαντ σε απομακρυσμένη περιοχή κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Παράλληλα, συγκρούσεις μεταξύ Σύρων στρατιωτών και ανταρτών ξέσπασαν το πρωί σε συνοικία της Δαμασκού.

Μάχες σημειώθηκαν νωρίς το πρωί στη συνοικία Καφάρ Σουσέ της Δαμασκού, ενώ ένας άμαχος σκοτώθηκε από οβίδα τη νύχτα στην επαρχία Νταράγια. Στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ τουλάχιστον πέντε στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους από έκρηξη που είχε ως στόχο όχημα μεταφοράς προσωπικού στο Μααρέτ αλ-Νουμάν, το οποίο βομβαρδίζεται από το πρωί. Ένας λιποτάκτης και ένας αντάρτης σκοτώθηκαν σε αυτή την περιοχή.

Χθες, Πέμπτη, ο βομβαρδισμός προπυργίων των ανταρτών και οι μάχες μεταξύ στρατιωτών και ανταρτών προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 90 ανθρώπων, μεταξύ τους 63 άμαχοι και 24 στρατιώτες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης