Ο Γερμανός και βραβευμένος με νόμπελ συγγραφέας Γκίντερ Γκρας καυτηριάζει σε κείμενό του που αναμένεται να δημοσιευτεί τη Μ. Πέμπτη, την απόφαση του Ισραήλ να τον κηρύξει ανεπιθύμητο πρόσωπο στο έδαφός του, συγκρίνοντας την με την αντίστοιχη απαγόρευση εισόδου που είχαν διατάξει για το πρόσωπό του η πρώην Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας και η Βιρμανία.

«Μου έχει απαγορευθεί τρεις φορές η είσοδος στο έδαφος μίας χώρας», τονίζει ο συγγραφέας σε βραχύ κείμενό του που θα παρουσιαστεί από τις στήλες της εφημερίδας Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ, υπενθυμίζοντας πως αυτές οι απαγορεύσεις προήλθαν από την πρώην Ανατολική Γερμανία και τη Βιρμανία το 1986. «Σε αμφότερες τις περιπτώσεις είχαν εφαρμοστεί οι συνήθεις πρακτικές που ακολουθούν οι δικτατορίες. Και σήμερα είναι ο υπουργός Εσωτερικών μίας δημοκρατίας, του κράτους του Ισραήλ, που με τιμωρεί με μία απαγόρευση εισόδου», τονίζει. «Ο τρόπος καθ’ όν δικαιολογείται το Ισραήλ μου θυμίζει το θέσφατο του Μίλκε», τόνισε ο ίδιος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Έριχ Μίλκε ήταν ο περιώνυμος επικεφαλής της ανατολικογερμανικής Στάζι, της παντοδύναμης μυστικής αστυνομίας του κράτους. Την περασμένη Κυριακή, ο Γκίντερ Γκρας είχε χαρακτηριστεί ανεπιθύμητο πρόσωπο από το Ισραήλ, έπειτα από τη δημοσίευση ενός ποιήματός του στη Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ, με το οποίο ο νομπελίστας συγγραφέας χαρακτήριζε το εβραϊκό κράτος ως επικίνδυνο παράγοντα για την παγκόσμια ειρήνη λόγω της πρόθεσής του να πλήξει το Ιράν.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης