Ο Γιούνκερ εκφράζει λύπη για την αντίδραση Ερντογάν στη σάτιρα

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 13 Απριλίου 2016, 15:51
Ο Γιούνκερ εκφράζει λύπη για την αντίδραση Ερντογάν στη σάτιρα
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε σήμερα τη λύπη του για τη στάση των τουρκικών αρχών στην αντιπαράθεσή τους με τη Γερμανία μετά τη μετάδοση ενός σατιρικού τραγουδιού και την απαγγελία ενός ποιήματος προσβλητικού για τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

«Δεν μπορώ καθόλου να καταλάβω γιατί ένας γερμανός πρεσβευτής καλείται στο υπουργείο Εξωτερικών λόγω ενός τραγουδιού, σίγουρα απαράδεκτου» είπε ο Γιούνκερ μιλώντας στους ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο.

«Αυτό δεν μας φέρνει κοντά στην Τουρκία, αλλά το αντίθετο, μας απομακρύνει». Ο πρέσβης της Γερμανίας στην Τουρκία Μάρτιν 'Ερντμαν κλήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στις 29 Μαρτίου μετά τη μετάδοση ενός σατιρικού τραγουδιού από το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο NDR, το οποίο κρίθηκε προσβλητικό για το πρόσωπο του προέδρου της Τουρκίας.

Έκτοτε η αντιπαράθεση για την ελευθερία της έκφρασης εντάθηκε, και οι σχέσεις μεταξύ της Γερμανίας και της Τουρκίας είναι τεταμένες, μετά την απαγγελία ενός ποιήματος, πιο αιχμηρού, στη δημόσια γερμανική τηλεόραση για τον Ερντογάν.

Μη θέλοντας να πάρει θέση, ο Γιούνκερ υπεραμύνθηκε, σε συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη μεταναστευτική πολιτική, της επίμαχης συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 18 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

«Απ' όλες τις λύσεις που έχουμε, η συνεργασία με την Τουρκία είναι η καλύτερη. Πολύ απλά, πρώτον, γιατί τα σύνορα έχουν πάντα δύο πλευρές και πρέπει να τα προστατεύουμε καλύτερα με τη βοήθεια του γείτονα και όχι εναντίον του» υποστήριξε.

Ο Γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ, πρόεδρος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάλεσε επίσης την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί την ελευθερία της έκφρασης στην Ευρώπη μετά τη συμφωνία που υπογράφηκε για τους μετανάστες.
«Περιμένουμε από τον Ερντογάν να σεβαστεί τις αξίες μας» δήλωσε.

Χθες, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγνκελα Μέρκελ υπογράμμισε τη σημασία της ελευθερίας της έκφρασης στη χώρα της, ενώ η κυβέρνησή της αναμένεται να αποφασίσει «τις επόμενες ημέρες» επί του τουρκικού αιτήματος για άσκηση ποινικών διώξεων σε σχέση με την τελευταία τηλεοπτική σάτιρα.

Πηγή: AΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Συνάντηση Γιούνκερ-Νταβούτογλου στις 19 Απριλίου για το μεταναστευτικό
, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 13 Απριλίου 2016

Ο Ερντογάν μηνύει γερμανική εκπομπή, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 13 Απριλίου 2016

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 13 Απριλίου 2016, 16:01