Ευρεία πλειοψηφία των μελών του Λιβανικού Κοινοβουλίου θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Saad al Hariri για την πρωθυπουργία, ανοίγοντας τον δρόμο για τον διορισμό του εντός των προσεχών ημερών.

Ο πρόεδρος της χώρας θα έχει διαβουλεύσεις με βουλευτές σχετικά με το πρόσωπο του επόμενου πρωθυπουργού. Αύριο θα ορίσει τον υποψήφιο που θα τυγχάνει της ευρύτερης κοινοβουλευτικής υποστήριξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Saad al Hariri, ο οποίος ηγήθηκε του συνασπισμού που ήλθε αντιμέτωπος με την οργάνωση Hezbollah και τους συμμάχους της κατά τις εκλογές της 7ης Ιουνίου, συναντήθηκε ήδη με τον Hasan Nasraallah.

Κοινή ανακοίνωση των δύο ανδρών, οι οποίοι έχουν συναντηθεί μόνον μια φορά σε διάστημα τριών ετών, αναφέρει ότι είχαν συνομιλίες και συζήτησαν το αποτέλεσμα των εκλογών και την πιθανή μορφή της νέας κυβέρνησης.

«Συμφώνησαν επίσης να συνεχίσουν τις συνομιλίες σε σημερινή θετική και ήρεμη ατμόσφαιρα και τάχθηκαν υπέρ του διαλόγου, της συνεργασίας και της ειλικρίνειας», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Hezbollah έχει ταχθεί υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας με εξουσία -βέτο της μειοψηφούσας συμμαχίας, ωστόσο η πρόταση δεν έχει επαναληφθεί μετά τις εκλογές. Ο Hariri απορρίπτει το δικαίωμα του βέτο.

Η Σαουδική Αραβία και Δυτικές χώρες, ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ, έχουν υποστηρίξει τον Saad al Hariri και τον συνασπισμό του εναντίον της υποστηριζόμενης από τη Συρία και το Ιράν Hezbollah και των συμμάχων της.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης