Ο ιδρυτής του Facebook τα βάζει με τον Αμερικανό πρόεδρο

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2014, 11:14
Ο ιδρυτής του Facebook τα βάζει με τον Αμερικανό πρόεδρο
Επίθεση κατά του Μπάρακ Ομπάμα και της αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με τις πρακτικές της NSA όσον αφορά τις παρακολουθήσεις και το διαδίκτυο, εξαπολύει ο Μάρκ Ζούκερμπεργκ. Με μήνυμα του στη προσωπική σελίδα του στο Facebook, o ιδρυτής του αναφέρει ότι τηλεφώνησε στον Αμερικανό πρόεδρο για να του εκφράσει την απογοήτευση του.

«Η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να είναι ο πρωτοπόρος του διαδικτύου, όχι η απειλή του. Πρέπει να είναι πολύ πιο δεσμευμένη στην ανάγκη για διαφάνεια, αλλιώς ο κόσμος θα αρχίσει να πιστεύει τα χειρότερα. Όταν οι άνθρωποί μας δουλεύουν σκληρά για να ενισχύσουν την ασφάλεια στο διαδίκτυο, έχουμε την εντύπωση ότι σας προστατεύουμε κατά των εγκληματιών και όχι κατά της ίδιας μας της κυβέρνησης», ανήρτησε μεταξύ άλλων ο Ζούκερμπεργκ.

Παραίθεται ολόκληρη η ανάρτηση: 

«Καθώς ο κόσμος γίνεται πιο σύνθετος και οι κυβερνήσεις αγωνίζονται παγκοσμίως, η εμπιστοσύνη στο διαδίκτυο είναι σήμερα πιο σημαντική από ποτέ. Το διαδίκτυο είναι ο δικός μας χώρος. Μας βοηθάει να συνδεθούμε. Μοιράζει ευκαιρίες. Μας βοηθάει να μαθαίνουμε. Μας δίνει φωνή. Μας κάνει πιο δυνατούς και ασφαλείς μαζί.

Για να διατηρήσουμε το διαδίκτυο δυνατό, πρέπει να το κρατήσουμε ασφαλές. Γι’ αυτό εμείς στο Facebook ξοδεύουμε πολύ από το χρόνο και την ενέργεια μας για να κάνουμε τις υπηρεσίες μας και το διαδίκτυο πιο ασφαλείς.

Χρησιμοποιούμε πρωτόκολλα επικοινωνίας, κρυπτογραφούμε τις επικοινωνίες, ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν πολλαπλούς παράγοντες για έλεγχο ταυτότητας.

Το διαδίκτυο δουλεύει γιατί οι περισσότεροι κάνουμε το ίδιο (άνθρωποι και εταιρείες). Δουλεύουμε μαζί για να δημιουργήσουμε ένα πιο ασφαλές περιβάλλον και να κάνουμε τον κοινό μας χώρο καλύτερο για τον κόσμο.

Για αυτό είμαι τόσο μπερδεμένος και εκνευρισμένος από τις συνεχείς αναφορές για τη συμπεριφορά της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Όταν οι μηχανικοί μας δουλεύουν ασταμάτητα για να βελτιώσουν την ασφάλεια, φανταζόμαστε ότι προστατεύουμε εσάς από “εγκληματίες” και όχι την κυβέρνηση μας.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να είναι ο πρωταθλητής για το διαδίκτυο και όχι μια απειλή. Πρέπει να είναι πιο διαφανείς σε ότι κάνουν, αλλιώς οι χρήστες θα συνεχίζουν να πιστεύουν το χειρότερο.

Τηλεφώνησα στον πρόεδρο Ομπάμα για να του εκφράσω την απογοήτευση μου για την καταστροφή που η κυβέρνηση του δημιουργεί για το μέλλον μας. Δυστυχώς φαίνεται ότι θα πάρει πολύ χρόνο για την αληθινή πλήρη μεταρρύθμιση.

Γι’ αυτό εξαρτάται από εμάς να χτίσουμε το διαδίκτυο που θέλουμε. Μαζί μπορούμε να χτίσουμε ένα χώρο που θα είναι ότι πιο σπουδαίο υπάρχει σήμερα στο κόσμο και παράλληλα πιο ασφαλής. Δεσμεύομαι για αυτό και μπορείτε να υπολογίζετε στο Facebook».

Το Facebook μαζί με άλλους αμερικανικούς κολοσσούς των νέων τεχνολογιών (Google, Microsoft, Yahoo!) έχουν ήδη ζητήσει από την κυβέρνηση να αναθεωρήσει το πρόγραμμα παρακολουθήσεων.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2014, 11:20