Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν δήλωσε χθες από την Τζακάρτα ότι αναμένει την επιστροφή “πολύ σύντομα” στη Συρία του ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Αναν.

“Ο κ. Αναν ενημέρωσε την Παρασκευή το Συμβούλιο Ασφαλείας για την κατάσταση και πιστεύω ότι θα επιστρέψει πολύ σύντομα στη Δαμασκό”, πρόσθεσε ο Μπαν Κι-μουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Βρίσκομαι σε συνεχή επαφή μαζί του, όπως και ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ Ελ Αράμπι και άλλοι ηγέτες της περιοχής και εκτός αυτής”, πρόσθεσε ο Μπαν.

Ο Αναν παρουσίασε στις 10 και 11 Μαρτίου μια σειρά προτάσεων στον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ σε μια προσπάθεια να τερματιστούν οι βιαιότητες στη χώρα. Όμως δεν υπήρξε συμφωνία. Αυτήν την στιγμή βρίσκονται στη Συρία πέντε ειδικοί της διεθνούς κοινότητας.

Νωρίτερα ο Μπαν Κι-μουν έκανε έκκληση στους ηγέτες όλου του κόσμου να καταβάλουν προσπάθειες ώστε να φτάσει αμέσως ανθρωπιστική βοήθεια στα θύματα των βιαιοτήτων στη Συρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δηλώσεις αυτές του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών έγιναν λίγο μετά την συνάντηση των πρεσβευτών των 15 χωρών του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι οποίοι δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε ένα νέο σχέδιο απόφασης. Τροποποιημένο κείμενο είναι πιθανόν να υιοθετηθεί σήμερα το πρωί, δήλωσαν διπλωμάτες.

Σύμφωνα με τον γάλλο πρεσβευτή Ζεράρ Αρό, το Παρίσι θα παρουσιάσει ένα νέο κείμενο και αν δεν υπάρξουν αντιρρήσεις από κάποιο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, η απόφαση θα υιοθετηθεί επισήμως σήμερα.

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης