Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν έχει ένα μεγάλο όραμα εξωτερικής πολιτικής για την Ευρώπη και το προώθησε ενεργά. Εντούτοις, εξαγρίωσε τη Γερμανία και άλλους συμμάχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως υποστηρίζει σε μακροσκελές άρθρο του το περιοδικό Spiegel.

Το πρωί της Τρίτης αυτής της εβδομάδας ο Macron πραγματοποίησε την εναρκτήρια ομιλία στο Φόρουμ Ειρήνης του Παρισιού, με στόχο να συγκεντρώσει μερικούς από τους σημαντικότερους παράγοντες στην παγκόσμια σκηνή. Ήταν απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης και τυπικά φιλόδοξο έργο του Macron.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε για 22 λεπτά για την ηγεμονία και την αποικιοκρατία, για τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, παρουσία του  Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών António Guterres όπως και της μελλοντικής Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Heiko Maas, του προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και άλλων πολιτικών.

Το μήνυμα που ο Macron προσπαθούσε να στείλει ήταν σαφές: «Εγώ, ο Εμμανουέλ Μάκρον- φάνηκε να λέει- δεν έκανα κάτι περισσότερο στην ευρέως επικριμένη συνέντευξή μου από το να ρίξω μια νέα ματιά στο σημερινό μας κρίσιμο παρόν και να αντλήσω τα συμπεράσματά μου.

»Μέρος αυτής της άσκησης αμφισβήτησης ήταν για τη λειτουργικότητα του ΝΑΤΟ και την ετοιμότητα των Γερμανών να εργαστούν για την εγκαθίδρυση ισχυρής, κυρίαρχης Ευρώπης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πληροφορίες από SPIEGEL

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης