Ο Μακρόν αντικατέστησε τον Γάλλο πρέσβη στην Ουγγαρία

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 2 Ιουλίου 2018, 10:12
Ο Μακρόν αντικατέστησε τον Γάλλο πρέσβη στην Ουγγαρία
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απέπεμψε τον Γάλλο πρέσβη στην Ουγγαρία το Σαββατοκύριακο μετά τη διαρροή στα μέσα ενημέρωσης ενός απόρρητου εγγράφου στο οποίο επαινούσε τη μεταναστευτική πολιτική του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν.

Ο Πασκάλ Αντρεανί διορίστηκε νέος πρέσβης της Γαλλίας στη Βουδαπέστη και θα αντικαταστήσει τον Ερίκ Φουρνιέ, ο οποίος θα αναλάβει άλλα καθήκοντα, αναφέρει διάταγμα που δημοσιεύθηκε το Σάββατο στην εφημερίδα της κυβερνήσεως.

Στο απόρρητο έγγραφο με ημερομηνία 18 Ιουνίου, το οποίο απευθυνόταν στο γραφείο του Μακρόν και δόθηκε στη δημοσιότητα από τον ιστότοπο Mediapart, ο Φουρνιέ ανέφερε ότι η Ουγγαρία αποτελεί «πρότυπο» για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες και ότι οι κατηγορίες περί λαϊκισμού εναντίον του Ορμπάν είναι κατασκευάσματα του Τύπου.

Ο πρώην πρέσβης στην Ουγγαρία έγραψε επίσης ότι τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, κατηγορώντας την Ουγγαρία για αντισημιτισμό, προσπαθούν να στρέψουν την κοινή γνώμη μακριά από τον «πραγματικό αντισημιτισμό» που προέρχεται «από τους μουσουλμάνους στη Γαλλία και τη Γερμανία».

Όταν ρωτήθηκε για το εν λόγω έγγραφο την Παρασκευή ο Μακρόν απάντησε ότι δεν συμμερίζεται τις απόψεις του πρέσβη και ότι δεν αποτελεί επίσημη γαλλική πολιτική.

«Αν ο πρέσβης είχε κάνει τις δηλώσεις αυτές δημοσίως, θα είχε αποπεμφθεί αμέσως» τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

Ο Μακρόν έχει έρθει σε αντιπαράθεση με τον Ορμπάν και άλλους ηγέτες χωρών της ανατολικής Ευρώπης κατηγορώντας τους ότι δεν σέβονται τις δημοκρατικές αξίες αρνούμενοι να δεχθούν πρόσφυγες.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 2 Ιουλίου 2018, 12:29