Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, χαιρέτισε την Πέμπτη, στα γαλλικά, τις αξίες της «ελευθερίας, της ισότητας και της αδελφοσύνης», υποδεχόμενος με όλες τις τιμές στον Λευκό Οίκο τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Οι ΗΠΑ δεν θα μπορούσαν να ζητήσουν καλύτερο εταίρο από τη Γαλλία για να εργαστούν μαζί του», είπε ο Μπάιντεν στον σύντομο χαιρετισμό του, υπογραμμίζοντας ότι η συμμαχία με τη Γαλλία παραμένει «ουσιαστικής σημασίας» για τη σταθερότητα του κόσμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μπάιντεν - Μακρόν αντάλλαξαν θερμή χειραψία.

Ο Μακρόν, από την πλευρά του, εκτίμησε ότι Παρίσι και Ουάσινγκτον θα πρέπει «να ξαναγίνουν συμπολεμιστές» απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία και τις «πολλαπλές κρίσεις».

Οι δύο χώρες «είναι οι σταθερότεροι σύμμαχοι γιατί αυτή η φιλία είναι βαθιά εδραιωμένη εδώ και αιώνες», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο πρόεδροι και οι σύζυγοί τους στον Λευκό Οίκο.

Οι τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ – Γαλλίας και η… άμεση επαναφορά σε φιλικό «έδαφος»

Πρόκειται μόλις για τη δεύτερη φορά που ο 44χρονος πρόεδρος της Γαλλίας επισκέπτεται τον Λευκό Οίκο. Η πρώτη ήταν το 2018, επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ.

Μεταξύ της πρώτης επίσκεψης του Μακρόν στην πολιτική «καρδιά» των ΗΠΑ και της δεύτερης έχουν μεσολαβήσει μια σειρά από γεγονότα που έχουν επηρεάσει τις σχέσεις των δύο χωρών, όπως η πανδημία της Covid-19, η σύναψη της συμφωνίας AUKUS και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος παρέθεσε ένα εντυπωσιακό δείπνο προς τιμήν του ομόλογού του.

Η σύναψη της συμφωνίας AUKUS (Αυστραλίας, Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ), το 2021, είχε προκαλέσει σοβαρή κρίση στις αμερικανο-γαλλικές, καθώς είχε οδηγήσει στην ακύρωση μιας γαλλο-αυστραλιανής αμυντικής συμφωνίας, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Μακρόν είχε, τότε, ανακαλέσει για διαβουλεύσεις τον Γάλλο πρέσβη από την Ουάσιγκτον.

Στον απόηχο της AUKUS, το φθινόπωρο του 2021, αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα χρειαστεί να περάσουν χρόνια προκειμένου Γαλλία και ΗΠΑ να καταφέρουν να αφήσουν πίσω τους την καχυποψία που είχε δημιουργήσει εκείνη η ξαφνική ακύρωση της προγραμματισμένης αγοράς γαλλικών υποβρυχίων από το αυστραλιανό πολεμικό ναυτικό (το οποίο επέλεξε τελικώς να στραφεί στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο για υποβρύχια). Αμερικανοί σχολιαστές, όπως ο Τζέρεμι Ντάιαμοντ του CNN, θυμούνται εκείνη την κρίση ως «το χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών» για τις αμερικανογαλλικές σχέσεις. Στην πορεία ωστόσο, αυτές οι σχέσεις θα αποκαθίσταντο μάλλον πιο άμεσα από όσο ανέμεναν πολλοί.

Μπάιντεν και Μακρόν έχουν συναντηθεί πολλές φορές στο περιθώριο διεθνών διασκέψεων τα τελευταία χρόνια, ενώ μιλούν πια τακτικά και στο τηλέφωνο, κυρίως για τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Μόνο φέτος είχαν τουλάχιστον επτά διμερείς τηλεφωνικές συνομιλίες και άλλα 12 κοινά τηλεφωνήματα με άλλους ηγέτες, σύμφωνα με το CNN.

Δείτε στιγμιότυπα από το δείπνο στον Λευκό Οίκο προς τιμήν του Μακρόν:

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, CNN

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης