Με στόχο την αποκλιμάκωση των διμερών εντάσεων και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο η συνάντηση των υπoυργών Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ελπίζει σε μια αποκλιμάκωση της έντασης που επικρατεί στις ελληνογερμανικές σχέσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Υπάρχει μια μακροχρόνια φιλία και κοινά συμφέροντα των δύο χωρών» δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξη στην τηλεόραση της Deutsche Welle το απόγευμα της Κυριακής (λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογο του Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ). «Νομίζω ότι το σημαντικότερο είναι η βελτίωση της αλληλοκατανόησης, η αποδόμηση των στερεότυπων που υπάρχουν και στις δύο πλευρές και να συζητηθεί περισσότερο η πραγματικότητα και το μέλλον της Ευρώπης αντί να δίνεται τροφή στην αντιπαράθεση» δήλωσε ο κ. Κοτζιάς.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της DW ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι σε αυτό το πνεύμα θα διεξαχθεί και η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Όπως όλα δείχνουν, η συνάντηση Κοτζιά-Σταϊνμάγερ είχε ως στόχο να προετοιμάσει κατά κάποιο τρόπο το έδαφος των συνομιλιών της Δευτέρας.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης του στην DW-TV ο Νίκος Κοτζιάς ρωτήθηκε για τις προσδοκίες του από την συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του. Όπως είπε, «έχω καλές σχέσεις με τον κ. Σταϊνμάγερ. Στόχος μας είναι να γίνει η συζήτηση για τις ελληνογερμανικές σχέσεις πιο ορθολογιστική και συνετή».
Ας σημειωθεί ότι τόσο η συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών όσο και η συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ θα γίνει στο πλαίσιο δείπνου για τα οποία δεν ανακοινώθηκε τι ώρα θα ολοκληρωθούν. Σε ό,τι αφορά τους Νίκο Κοτζιά και Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, το γεγονός ότι και οι δύο έχουν σπουδάσει στο πανεπιστήμιο της πόλης Γκίσεν αποτελεί σημείο αναφοράς που ως τώρα έχει λειτουργήσει θετικά στη μεταξύ τους επικοινωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επανορθώσεις: «Η Αθήνα επιδιώκει περισσότερο μια πολιτική λύση»

Στην προδημοσίευση της συνέντευξης (ολόκληρη δημοσιεύεται σήμερα στη γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung») ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, αναφερόμενος στο ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων προσπάθησε να υποβαθμίσει τις ελληνικές απειλές για κατάσχεση ακινήτων του γερμανικού δημοσίου στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «η Αθήνα επιδιώκει περισσότερο μια πολιτική παρά μια νομική επίλυση του ζητήματος.

«Νομίζω ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος να συζητήσουμε λογικά τα υπάρχοντα προβλήματα» τόνισε και τάχθηκε υπέρ τη σύστασης επιτροπής Γερμανών και Ελλήνων ειδικών, η οποία, «αναζητήσει έναν κοινό παρανομαστή».

«Η Αθήνα επιθυμεί συμβιβασμό στο θέμα των αποζημιώσεων», είναι ο τίτλος της συνέντευξης του υπουργού Εξωτερικών, σύμφωνα και με την ανταποκρίτρια του Αθηναϊκού Πρακτορείου (ΑΠΕ), στο Βερολίνο, Φαίη Καραβίτη. Στη συνέντευξη, ο Νίκος Κοτζιάς τάσσεται περισσότερο υπέρ μιας πολιτικής, παρά μιας νομικής λύσης για τις επανορθώσεις, στην οποία θα μπορούσε να συμβάλει μια Επιτροπή Ελλήνων και Γερμανών ειδικών.

«Πιστεύω ότι πρέπει να βρεθούν δρόμοι να συζητήσουμε με τη Γερμανία λογικά για συγκεκριμένα προβλήματα», δηλώνει ο κ. Κοτζιάς και προτείνει τη σύσταση Επιτροπής επιστημόνων από τις δύο χώρες: «Πρέπει να βρούμε έναν κοινό παρονομαστή», τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών, ενώ η εφημερίδα επισημαίνει ότι το θέμα του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον και του Ελληνογερμανικού Εργαστηρίου για τη Νεολαία, που ιδρύθηκαν το 2014, απασχόλησαν μεταξύ άλλων τη συνάντηση των δύο υπουργών.

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρεται σε ένα «κούρεμα», αλλά χωρίς συγκεκριμένες απαιτήσεις, ενώ περιγράφει την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ως έναν «πολύ λογικό άνθρωπο που σκέφτεται το μέλλον της Ευρώπης». Προσθέτει δε, ότι είναι σημαντικό για την Ευρώπη να μην αποσταθεροποιηθεί η Ελλάδα, επειδή θα μπορούσαν έτσι «εκατομμύρια άνθρωποι» από τη Μέση Ανατολή να πάρουν τον δρόμο για τον Βορρά.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη ότι «οι αριθμοί για τις συντάξεις στην Ελλάδα οι οποίοι κυκλοφορούν στους κύκλους των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέα ένταση στην πλευρά CDU και CSU, καθώς αποδεικνύουν ότι για πολλούς η κατάσταση είναι καλύτερη από ό,τι λένε οι αντίπαλοι της πολιτικής λιτότητας.

«Βάσει αυτών των αριθμών, η σύνταξη του Δημοσίου ενός Έλληνα βρίσκεται, παρά τις μειώσεις, σχεδόν στα γερμανικά επίπεδα. Μιλούν για 1.100 ευρώ και ανάλογα με τον τρόπο υπολογισμού, ακόμη και για 1.240 ευρώ μηνιαίως. Στη (δυτική) Γερμανία, ένας συνταξιούχος ο οποίος εργάστηκε 45 χρόνια και είχε εισόδημα κοντά στον μέσο όρο λαμβάνει σχεδόν 1.290 ευρώ μηνιαίως» αναφέρει η SZ.

Για μια ακόμα φορά ο Νίκος Κοτζιάς προειδοποίησε στη συνέντευξή του για κύμα μεταναστών χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα προς την Ευρώπη σε περίπτωση κατάρρευσης της Ελλάδας.

«Αν εκατομμύρια άνθρωποι αρχίσουν να μετακινούνται προς την Ευρώπη ουδείς γνωρίζει τι θα συμβεί» κατέληξε.

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης