ΟΗΕ: Το Σ.Α. ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα για 30ήμερη κατάπαυση πυρός στη Συρία

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2018, 21:47
ΟΗΕ: Το Σ.Α. ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα για 30ήμερη κατάπαυση πυρός στη Συρία
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα για την άμεση 30ήμερη κατάπαυση του πυρός στη Συρία, χωρίς καθυστερήσεις.

Το κείμενο που υιοθετήθηκε, αφού τροποποιήθηκε αναρίθμητες φορές, «ζητά από όλες τις πλευρές να σταματήσουν τις εχθροπραξίες χωρίς καθυστέρηση για τουλάχιστον 30 ημέρες στη Συρία», εφαρμόζοντας μία ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.

Τα 15 μέλη του Συμβουλίου ψήφισαν προκειμένου να επιτραπεί η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και η μεταφορά ασθενών από τις ζώνες των συγκρούσεων.

«Δεν πρόκειται για ειρηνευτική συμφωνία για τη Συρία, το κείμενο είναι καθαρά ανθρωπιστικού χαρακτήρα», δήλωσε ο πρεσβευτής της Σουηδίας Όλοφ Σκουγκ, εισηγητής του κειμένου της απόφασης μαζί με τον Κουβεϊτιανό ομόλογό του.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, τα δυτικά κράτη αρνήθηκαν το αίτημα που διατυπώθηκε από τη Ρωσία, σύμφωνα με το οποίο, κάθε φάλαγγα μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας θα πρέπει να παίρνει το πράσινο φως της Δαμασκού.

Στο κείμενο προβλέπονται εξαιρέσεις για τις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους, της Αλ Κάιντα, καθώς και άλλων οργανώσεων που χαρακτηρίζονται «τρομοκρατικές» από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Οι εξαιρέσεις αυτές μπορεί να δώσουν έδαφος για αντιφατικές ερμηνείες, καθώς η Δαμασκός χαρακτηρίζει «τρομοκράτες» τους αντάρτες που υποστηρίζονται από τις δυτικές δυνάμεις, σημειώνουν οι παρατηρητές. Κατά συνέπεια, η τήρηση της κατάπαυσης του πυρός, όποτε και αν εφαρμοστεί, κινδυνεύει να είναι αβέβαιη.

Με το αίτημα της Ρωσίας για παροχή εγγυήσεων, το Συμβούλιο Ασφαλείας προβλέπει νέα συνεδρίαση για το θέμα εντός δεκαπέντε ημερών για να διαπιστωθεί εάν η κατάπαυση του πυρός έχει εφαρμοσθεί.

Η απόφαση απευθύνει έκκληση για την άμεση άρση της πολιορκίας των κατοικημένων περιοχών της ανατολικής Γούτα και των Γιάρμουκ, Φούα και Κεφράγια.

Η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, ζήτησε την άμεση εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός αν και εξέφρασε τη δυσπιστία της σε σχέση με τη συμμόρφωση της συριακής πλευράς.


Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2018, 07:24