Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η παγκόσμια οικονομία απειλείται από την σοβαρή κρίση στην Ευρωζώνη, ενώ επισήμανε ότι η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας πρέπει να αποτελέσουν την κορυφαία προτεραιότητα.

Ο Ομπάμα ανέφερε ακόμη ότι η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ δίνει στη χώρα του περισσότερα περιθώρια για να υιοθετήσει μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση στις προσπάθειες μείωσης των ελλειμμάτων και του χρέους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε την άποψη της Ουάσινγκτον πως η ΕΕ έχει την δυνατότητα να ξεπεράσει τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει.
Ακόμη, ο Ομπάμα είπε ότι η Ομάδα των Οκτώ (G8) αναγνώρισε τις οδυνηρές θυσίες που κάνει ο Ελληνικός λαός στο πλαίσιο των προσπαθειών αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης.

Νωρίτερα, δόθηκε στην δημοσιότητα η επίσημη τελική ανακοίνωση της G8, στην οποία σημειώνεται ότι η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας είναι υποσχόμενη αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια, ενώ τονίζεται επίσης ότι χρειάζεται να αναζωογονηθούν οι οικονομίες και να αντιμετωπίσουν οι χρηματοοικονομικές πιέσεις.

Πάντως, αναγνωρίζεται ότι τα ορθά μέτρα δεν είναι ίδια για όλους.Η ανακοίνωση G8 καλωσορίζει την εξελισσόμενη συζήτηση στην Ευρώπη για την δημιουργία ανάπτυξης την ώρα που συνεχίζει να ισχύει η σταθερή δέσμευση στην ανάταξη των δημοσιονομικών.
Η ανακοίνωση σημειώνει ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι επενδύσεις στην παιδεία και στις υποδομές, τα χρηματοοικονομικά μέτρα που δεν πλήττουν την αύξηση των πιστώσεων είναι το κλειδί για να βοηθηθούν οι οικονομίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η G8 ανέφερε ακόμη ότι τα κράτη-μέλη της εξέφρασαν φρίκη για τους θανάτους, την ανθρωπιστική κρίση και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία, ενώ κάλεσε να εφαρμοστεί χωρίς καθυστέρηση και πλήρως το ειρηνευτικό σχέδιο του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου.
Πέραν αυτού η G8 εξέφρασε ομόθυμα έντονη ανησυχία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, κάλεσε την Τεχεράνη να τηρήσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις.

Ανησυχία εκφράζεται στην ανακοίνωση της G8 και για τις «προκλήσεις» της Βόρειας Κορέας, ενώ διατυπώνεται η θέση ότι η Πιονγκγιάνγκ θα έπρεπε να εγκαταλείψει το οπλικό πυρηνικό της πρόγραμμα και το πρόγραμμα κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων που διαθέτει.

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης