Ο Ομπάμα καλεί το Κογκρέσο να πάρει μία αποφάση

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2011, 08:33
Ο Ομπάμα καλεί το Κογκρέσο να πάρει μία αποφάση
Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε χθες στους επικεφαλής του Κογκρέσου πως «έφτασε η ώρα των αποφάσεων» για να λυθεί το πρόβλημα του αμερικανικού χρέους, έπειτα από μια ακόμη ημέρα χωρίς συμφωνία, η οποία χαρακτηρίσθηκε από προειδοποιήσεις για σοβαρές συνέπειες σε περίπτωση αδράνειας του κοινοβουλίου.

«Η ώρα των αποφάσεων έφτασε. Μας χρειάζονται συγκεκριμένα προγράμματα για να προωθήσουμε» αυτά τα θέματα, δήλωσε ο Ομπάμα, σύμφωνα με ένα Δημοκρατικό αξιωματούχο ενημερωμένο για τις συνομιλίες ανάμεσα στον πρόεδρο και τα μέλη του Κογκρέσου.

Στο τέλος μιας πέμπτης χωρίς αποτέλεσμα διαδοχικής συνόδου διαπραγμάτευσης στο Λευκό Οίκο ανάμεσα στον πρόεδρο και τους υπεύθυνους του κοινοβουλίου, η οποία διήρκεσε μία ώρα και είκοσι λεπτά, πολλά μέλη του Κογκρέσου δήλωσαν πως δεν θα υπάρξει νέα σύνοδος σήμερα Παρασκευή.

Σύμφωνα με τον Δημοκρατικό αξιωματούχο που πρόσκειται στις διαπραγματεύσεις, ο πρόεδρος εξέφρασε την επιθυμία οι υπεύθυνοι του Κογκρέσου να έχουν διαβουλεύσεις με τα μέλη των αντίστοιχων ομάδων τους για να εξετασθεί τι μπορεί να γίνει. Έδωσε στα μέλη του Κογκρέσου προθεσμία 24 ως 36 ωρών για να αποφασίσουν.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «αν δεν έχει νέα τους μ' ένα σχέδιο δράσης, μπορεί να συγκαλέσει μια νέα σύνοδο στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου».

Ο Ομπάμα θα δώσει συνέντευξη Τύπου στις 18:00 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Δημοκρατικός αξιωματούχος δήλωσε εξάλλου ότι ο Ομπάμα, ο οποίος έχει εμπλακεί σε σκληρές διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό με τους ρεπουμπλικανούς αντιπάλους του που έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δεν έχει παραιτηθεί από την προσπάθεια να πετύχει «τη μεγαλύτερης δυνατής εμβέλειας συμφωνία» για την αύξηση του ανωτάτου ορίου του χρέους πριν από τις 2 Αυγούστου.

Με τη διατύπωση αυτή, ο Λευκός Οίκος αναφέρεται συνήθως σε μια μείωση του ελλείμματος κατά 4 τρισεκατομμύρια δολάρια σε δέκα χρόνια, μέσω περικοπών των δαπανών, αλλά και νέων φορολογικών εσόδων από τους πλουσιότερους φορολογούμενους.

Μια τέτοια προοπτική εξαγριώνει τους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι αρνούνται κατηγορηματικά την επιβολή νέων φόρων. Οι προειδοποιήσεις για τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης στάσης πληρωμών των ΗΠΑ πολλαπλασιάσθηκαν χθες στην Ουάσινγκτον.

Λίγο πριν από τη συνάντηση στο Λευκό Οίκο, ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκέιτνερ μετέβη στο Καπιτόλιο και διαβεβαίωσε ότι δεν μπορεί να δώσει στο Κογκρέσο περισσότερο χρόνο, πέρα από την καταληκτική ημερομηνία, για να αυξήσει το όριο του χρέους.

«Εξετάσαμε όλες τις δυνατές λύσεις και σε καμιά περίπτωση δεν μπορουμε να δώσουμε περισσότερο χρόνο στο Κογκρέσο για να λύσει αυτό το πρόβλημα» δήλωσε ο Γκέιτνερ προς τους δημοσιογράφους.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής τράπεζας JPMorgan Chase εξέφρασε την ανησυχία του για το πολιτικό αδιέξοδο που συνεχίζεται. Σύμφωνα με τον τραπεζίτη, μια στάση πληρωμών μπορεί να είναι καταστροφική.

Χθες επίσης ο πρόεδρος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας Μπέν Μπερνάνκι κάλεσε τα μέλη του Κογκρέσου να ακούσουν το μήνυμα των οίκων αξιολόγησης, οι οποίοι απειλούν να υποβαθμίσουν την αξιολόγηση του αμερικανικού χρέους.

Μετά τον Moody's, ο οποίος ανακοίνωσε την Τρίτη ότι έθεσε υπό επιτήρηση το αμερικανικό ομοσπονδιακό κράτος, o Standard & Poor's προειδοποίησε χθες ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να υποβαθμίσει το χρέος των Η.Π.Α..

Από την πλευρά της, η Κίνα ζήτησε από τις ΗΠΑ «να υιοθετήσουν μέτρα για να προστατεύσουν τα συμφέροντα των επενδυτών».

Οι διαπραγματεύσεις στην Ουάσινγκτον αφορούν το όριο του ομοσπονδιακού χρέους που επιτρέπει ο νόμος. Το χρέος έχει ήδη φτάσει από τα μέσα Μαΐου το ανώτατο όριο, 14,294 τρισεκατομμύρια δολάρια. Το υπουργείο Οικονομικών έχει παρακάμψει το πρόβλημα με τεχνικά μέτρα που επιτρέπουν να διατηρείται το χρέος κάτω από το νόμιμο όριο, όμως εκτιμά ότι δεν μπορεί να συνεχίσει πέραν της 2ας Αυγούστου.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2011, 08:36