Ο πρόεδρος Καρζάι κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι σκότωσαν οκτώ άμαχους

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2014, 06:43
Ο πρόεδρος Καρζάι κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι σκότωσαν οκτώ άμαχους
Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι κατηγόρησε σήμερα τις δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ότι σκότωσαν οκτώ αμάχους, μια γυναίκα και επτά παιδιά, όταν προέβησαν σε αεροπορικό βομβαρδισμό στην επαρχία Παρουάν, βόρεια της Καμπούλ.

Ο πρόεδρος Καρζάι «καταδικάζει με τον πλέον έντονο τρόπο τον βομβαρδισμό των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων (. . .) ο οποίος είχε αποτέλεσμα το θάνατο μιας γυναίκας και επτά παιδιών», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αφγανική προεδρία.

Οι θάνατοι αμάχων σε επιχειρήσεις των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν αποτελούν πολύ συχνά αιτία προστριβών της αφγανικής προεδρίας με τις ξένες δυνάμεις.

Στο μεταξύ η Πολωνία, μία από τις χώρες με τη μεγαλύτερη συνεισφορά δυνάμεων στην Διεθνή Δύναμη Αρωγής για την Ασφάλεια (ISAF) του Αφγανιστάν, η οποία τελεί υπό την διοίκηση του NATO, ανακοίνωσε σήμερα ότι επιταχύνει την διαδικασία για την απόσυρση των δυνάμεών της από τη χώρα αυτή εντός του 2014.

Ο Πολωνός υπουργός Αμύνης Τόμας Σιέμονιακ δήλωσε ότι «σε συντονισμό με τους εταίρους μας αποφασίσαμε να επιταχύνουμε την απόσυρσή μας, και από τον Μάιο μόνον 500 Πολωνοί στρατιώτες θα βρίσκονται ακόμη στο Αφγανιστάν».

«Όλος ο βαρύς εξοπλισμός, όπως τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και τα ελικόπτερα, θα επαναπατριστούν στην Πολωνία», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το προηγούμενο σχέδιο της Βαρσοβίας προέβλεπε να μειωθεί ο αριθμός των Πολωνών στρατιωτικών οι οποίο επιχειρούν στο Αφγανιστάν σε περίπου 1000 περί τα τέλη του 2014.

Η πολωνική δύναμη, που αποτελεί μέρος της ISAF από τον Μάρτιο του 2002, διέθετε τον Νοέμβριο 1100 άνδρες και της έχει ανατεθεί πλέον η ασφάλεια της επαρχίας Γάζνι (νοτιοανατολικά). Συνολικά ως σήμερα 43 Πολωνοί στρατιωτικοί έχουν χάσει τη ζωή τους κατά την διάρκεια της εμπλοκής των πολωνικών ένοπλων δυνάμεων στο Αφγανιστάν, εδώ και σχεδόν 12 χρόνια.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΑΜΠ

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2014, 06:43