Ο Τίλερσον προσβλέπει σε «πρόοδο» με τους Ευρωπαίους αναφορικά με την ιρανική πυρηνική συμφωνία

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 2018, 18:58
 Ο Τίλερσον προσβλέπει σε «πρόοδο» με τους Ευρωπαίους αναφορικά με την ιρανική πυρηνική συμφωνία
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον εξέφρασε σήμερα την ελπίδα να υπάρξει «πρόοδος» με τους Ευρωπαίους σχετικά με την ιρανική πυρηνική συμφωνία, από την οποία η Ουάσιγκτον έχει απειλήσει ότι θα αποσυρθεί αν η ευρωπαϊκή πλευρά δεν βοηθήσει να διορθωθούν οι «τρομερές ελλείψεις» της συμφωνίας του 2015.

«Υπάρχει μια ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί» και θα ξεκινήσει το έργο της την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο Τίλερσον, έπειτα από τις συναντήσεις του με την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και τον υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν υπογράψει τη συμφωνία του 2015 (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Γερμανία) έχουν μια «κοινή αντίληψη» ότι «ορισμένα μέρη του κειμένου πρέπει να συζητηθούν» και «κάποιες πτυχές της στάσης» του Ιράν στην Μέση Ανατολή.

Αναφέρθηκε στο πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν, το οποίο δεν αποτελεί μέρος της πυρηνικής συμφωνίας και εξέφρασε την αμερικανική ανησυχία ότι συγκεκριμένοι περιορισμοί που παρέχει αυτή η συμφωνία μειώνονται σταδιακά από το 2025.

«Θα το συζητήσουμε αυτό στην ομάδα εργασίας και θα δούμε την πρόοδο που θα σημειωθεί», «μέσω μιας πιθανής συμπληρωματικής συμφωνίας, ή ενός μηχανισμού που λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες μας», εξήγησε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Η πρωθυπουργός Μέι υπενθύμισε στον Τίλερσον τη δέσμευση του Λονδίνου στη συμφωνία.

«Η ευρωπαϊκή πλευρά ουσιαστικά συμφωνεί να παρακολουθούμε τη δράση του Ιράν αναφορικά με τους βαλλιστικούς πυραύλους» και να εξετάσουμε «τι μπορούμε να κάνουμε, συλλογικά, για να περιορίσουμε αυτή τη δραστηριότητα», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον πλάι στον Αμερικανό ομόλογό του.

«Πιστεύουμε ότι μπορούμε να το πετύχουμε αυτό, πιστεύουμε ότι μπορούμε να το καταφέρουμε μαζί», τόνισε. Ωστόσο επέμεινε ότι αυτό πρέπει να γίνει «παράλληλα» με τη συμφωνία που υποτίθεται ότι θα αποτρέψει το Ιράν από το να αποκτήσει την ατομική βόμβα, έτσι ώστε να μην «υποβαθμιστούν οι βασικές αρχές».

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 2018, 18:58