Ένα μέχρι πρότινος άγνωστο έργο του διάσημου Ισπανού ζωγράφου, Goya, ανακαλύφθηκε με τη βοήθεια ακτίνων Χ κάτω από ένα από τα αριστουργήματά του, επισημαίνεται σε χθεσινή ανακοίνωση μουσείου στο Άμστερνταμ. Ειδικότερα, το ατελές έργο ανακαλύφθηκε κάτω από το πορτραίτο του δικαστή Δον Ramon Satue, με τους εμπειρογνώμονες να θεωρούν ότι πιθανόν να απεικόνιζε τον αδερφό του Γάλλου στρατηγού, Napoleon Bonaparte, Joseph.

«Ο τελευταίος είχε διατελέσει βασιλιάς της Ισπανίας την περίοδο 1808-1813. Είναι πιθανό το έργο να “καλύφθηκε” για πολιτικούς λόγους», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του μουσείου Rijksmuseum.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Γνωρίζουμε ότι ο Goya κατάφερε να επιβιώσει τόσο στη διάρκεια της κυριαρχίας των Γάλλων στην Ισπανία όσο και μετά την αποχώρησή τους από την Ιβηρική Χερσόνησο. Επομένως, ένα πορτραίτο με τις νέες συνθήκες θα ήταν επικίνδυνο, γι αυτό και ο ζωγράφος αποφάσισε να φτιάξει ένα νέο πάνω από αυτό», προστίθεται.

Όταν ο στρατός του Napoleon έφυγε από την Ισπανία, ο Goya εγκαταστάθηκε στη Γαλλία (όπου και πέθανε το 1828), διαμαρτυρόμενος για το καθεστώς βίας και αδικίας του βασιλιά Ferdinand VII.
Με την ίδια τεχνική είχε αποκαλυφθεί κάτω από πίνακα του ίδιου ζωγράφου το πορτραίτο μιας γυναίκας.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης