ΟΗΕ: Η Αϊτή είναι η χώρα με τους περισσότερους θανάτους από φυσικές καταστροφές

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2016, 14:20
ΟΗΕ: Η Αϊτή είναι η χώρα με τους περισσότερους θανάτους από φυσικές καταστροφές
Η Αϊτή, η οποία είχε πληγεί από έναν φοβερό σεισμό το 2010 και από τρία χρόνια ξηρασίας εξαιτίας του φαινομένου Ελ Νίνιο προτού χτυπηθεί στις 4 Οκτωβρίου από τον κυκλώνα Μάθιου, είναι η χώρα όπου έχουν καταγραφεί τα 20 τελευταία χρόνια οι περισσότεροι θάνατοι (229.699) που συνδέονται με φυσικές καταστροφές, σύμφωνα με έρευνα του ΟΗΕ η οποία δόθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στη δημοσιότητα.

Αυτό ισχύει τόσο σε απόλυτους αριθμούς όσο και αναλογικά με τον πληθυσμό της, διευκρινίζεται στην έρευνα αυτή, στην οποία σημειώνεται εξάλλου πως το 90% των θανάτων την τελευταία 20ετία που προκλήθηκαν από φυσικές καταστροφές καταγράφηκαν σε χώρες με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα.

Η σχέση ανάμεσα στη φτώχεια και στις φυσικές καταστροφές είναι «πολύ σαφής» στην περίπτωση της Αϊτής, εξήγησε ο ειδικός αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών για τη μείωση των κινδύνων από καταστροφές Ρόμπερτ Γκλάσερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Θεωρώ πως είναι πραγματικά σκανδαλώδες και απαράδεκτο το γεγονός ότι εμείς, εκτός Αϊτής, είχαμε τη δυνατότητα να δούμε τον κυκλώνα να φθάνει εκεί μέσω τηλεόρασης, ενώ ήταν αδύνατο να φθάσουν προειδοποιήσεις στους ανθρώπους που βρίσκονταν επί τόπου ή το γεγονός πως, όταν εστάλησαν προειδοποιήσεις, δεν χρησίμευσαν σε κάτι ουσιαστικό καθώς ο πληθυσμός δεν είχε εκπαιδευτεί» πρόσθεσε.

Περίπου 1,35 εκατ. άνθρωποι πέθαναν από φυσικές καταστροφές μεταξύ του 1996 και του 2015, σύμφωνα με την έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για την Πρόληψη των Καταστροφών.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2016, 14:27