Ζελένσκι: «Υπόσχομαι να μη σας απογοητεύσω»

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 Volodymyr Zelensky 73,17%

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

 

 

 

Petro Poroshenko 24,49%

 

 

Καθώς τα πρώτα αποτελέσματα έδειχναν ότι ο εκλεκτός της Δύσης Πέτρο Ποροσένκο θα ήταν ο μεγάλος χαμένος των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία έναντι του κωμικού ηθοποιού Βολοντίμιρ Ζελένσκι (χωρίς προηγούμενη πολιτική παρουσία), η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο έσπευδε να συγχαρεί τον νικητή μέσω tweet: «Συγχαίρουμε τον εκλεγέντα Πρόεδρο Volodymyr Zelensky» ανέφεραν οι Αμερικανοί διπλωμάτες. «Προσβλέπουμε στη συνέχιση της ισχυρής εταιρικής σχέσης ΗΠΑ-Ουκρανίας με τον εκλεγέντα Πρόεδρο Zelensky».

Κατόπιν όμως, η αμερικανική διπλωματική αποστολή ευχαρίστησε τον έντονα αντιρώσο απερχόμενο πρόεδρο «για τις προσπάθειές του τα τελευταία πέντε χρόνια να ενισχύσει την ασφάλεια, την ευημερία και τη δημοκρατία της Ουκρανίας».

Ακολούθησε σύντομα σειρά αντιδράσεων από άλλα δυτικά έθνη.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Χαντ συνεχάρη επίσης τον Ζελένσκι για την εκλογική του επιτυχία. Ο κορυφαίος Βρετανός διπλωμάτης είπε ότι ο κωμικός πολιτικός θα γίνει τώρα «αληθινά υπάλληλος του λαού» – υπαινιγμός στην ουκρανική τηλεοπτική σειρά, στην οποία ο Ζέλενσκι έπαιξε τον δάσκαλο, ο οποίος κατά λάθος έγινε πρόεδρος.

Ο Χαντ διαβεβαίωσε επίσης τον εκλεγμένο πρόεδρο για τη βρετανική υποστήριξη προς την Ουκρανία «στο επιλεγμένο ευρωατλαντικό μονοπάτι».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν – ο μόνος Ευρωπαίος ηγέτης που έχει συναντήσει τον Ζελένσκι και τον Ποροσένκο προεκλογικά – τηλεφώνησε στον εκλεγέντα πρόεδρο να τον συγχαρεί για τη νίκη του.

Τα ουκρανικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι οι πρέσβεις της Γαλλίας και της Εσθονίας επισκέφθηκαν και το γραφείο προεκλογικής εκστρατείας του νεοεκλεγέντος προέδρου.

Ο πρόεδρος της Πολωνίας Andrzej Duda τηλεφώνησε στον Ζελένσκι για να τον συγχαρεί για τη νίκη του ακόμη νωρίτερα και τον έχει ήδη καλέσει στη Βαρσοβία, ανέφερε tweet από το γραφείο της πολωνικής προεδρίας.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ διαβεβαίωσε τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Ουκρανίας για την υποστήριξη της Ε.Ε., επαινώντας τη νίκη του ως εκδήλωση της «ισχυρής ουκρανικής δημοκρατίας».

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι αναμένει από την Ουκρανία να συνεχίσει να συνεργάζεται με τη Συμμαχία.

Ρωσική αντίδραση

Η Μόσχα κράτησε λίγο πιο διαφοροποιημένη στάση. Η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα εξέφρασε την ελπίδα ότι «η νίκη του Ζελένσκι θα βοηθήσει την Ουκρανία να ενωθεί ως έθνος όχι με βία, αλλά με βάση νέα κοινή ατζέντα».

Η ευρεία νίκη του νέου στην πολιτική ηθοποιού Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία δείχνει ότι οι Ουκρανοί «ψήφισαν για την αλλαγή», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκριγκόρι Καράσιν.

Οι πρώτες δηλώσεις Ζελένσκι

Λίγο μετά την ανακοίνωση της εκλογικής νίκης του, ο Zελένσκι απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο κεντρικό προεκλογικό γραφείο της εκστρατείας του σε ένα επιχειρηματικό κέντρο στο Κίεβο.

Ο Zελένσκι απευθύνθηκε στα μέσα ενημέρωσης με άνετο τρόπο. Μίλησε με μείγμα ουκρανικών και ρωσικών, αλλάζοντας μεταξύ των δύο γλωσσών, μερικές φορές στην ίδια πρόταση. Μίλησε επίσης αγγλικά για λίγο.

Αλλά εάν ο Τύπος ελπίζει να ρίξει φως στις πολιτικές του νέου προέδρου και της ομάδας του, η διάσκεψη δημιουργεί πραγματικά περισσότερες ερωτήσεις παρά απαντήσεις.

Ο τερματισμός του εμφυλίου πολέμου στην ανατολική Ουκρανία φαίνεται να είναι από τις κορυφαίες προτεραιότητές του. Έδωσε την υπόσχεση να ανακοινώσει σύντομα σχέδιο και ζήτησε από τους δημοσιογράφους να βοηθήσουν στον επερχόμενο «πόλεμο πληροφοριών» που λέει ότι θα βοηθούσε στον τερματισμό της σύγκρουσης, η οποία μαίνεται από το 2014 ανάμεσα στα στρατεύματα του Κιέβου και τις επαναστατημένες δημοκρατίες που αυτοανακηρύχθηκαν ανεξάρτητες.

«Θα ξεκινήσουμε έναν πολύ ισχυρό πόλεμο πληροφόρησης για τον τερματισμό του πολέμου στο Donbass» είπε.

Κατόπιν, υποσχέθηκε να «ενεργήσει με τη φόρμα της Νορμανδίας» (αναφερόμενος στις γαλλο-γερμανο-ρωσο-ουκρανικές συνομιλίες για τον πόλεμο στο Donbass), λέγοντας ότι «θα συνεχίσουμε τη διαδικασία του Μινσκ, θα την ξαναρχίσουμε».

Ακόμη, ο Zελένσκι δεν απέκλεισε – έστω κι αν μιλούσε μισο-αστεία μισο-σοβαρά- ότι ο απερχόμενος πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο θα μπορούσε να κερδίσει μια κυβερνητική θέση, «αν του το ζητούσε το κοινό».

Ώρα να σταματήσει το αστείο

Ουκρανοί ξυπνούν σήμερα το πρωί και ανακαλύπτουν ότι οι τελευταίοι μήνες δεν ήταν απλώς όνειρο.
Έχουν πραγματικά εκλέξει τον άνθρωπο ο οποίος σήμερα δεν ασκεί σε τηλεοπτική σειρά προεδρικά καθήκοντα, αλλά είναι ο επόμενος πραγματικός πρόεδρος της χώρας.

Η πίεση που θα έχει τώρα ο κ. Zελένσκι θα δείξει αν γνωρίζει τι κάνει.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας απέφυγε σοβαρές συνεντεύξεις και συζητήσεις σχετικά με την πολιτική – προτιμώντας αντ’ αυτού να δημοσιεύει ανοιχτόκαρδα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Έχει περίπου έναν μήνα πριν από την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του. Τότε ο κωμικός θα κληθεί να αντιμετωπίσει ένα πολύπλοκο πολιτικό παιχνίδι που περιλαμβάνει έναν σιγοβράζοντα πόλεμο με υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αντάρτες στα ανατολικά.

Ο κ. Ποροσένκo, ο οποίος κατείχε την εξουσία από το 2014, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών «μάς αφήνει αβεβαιότητα και απρόβλεπτες καταστάσεις».

«Θα φύγω από το αξίωμα, αλλά θέλω να υποστηρίξω σταθερά πως δεν θα σταματήσω την πολιτική» είπε.

Πληροφορίες από BBC , Rt.com

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης