Οκτώ άτομα συνεχίζουν να αγνοούνται μετά την κατολίσθηση στις Άλπεις

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 25 Αυγούστου 2017, 07:34
Οκτώ άτομα συνεχίζουν να αγνοούνται μετά την κατολίσθηση στις Άλπεις
Οκτώ άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται μετά την κατολίσθηση που σημειώθηκε σε απομονωμένη περιοχή των ελβετικών Άλπεων, στο χωριό Μπόντο, κοντά στην Ιταλία.

Το αυστριακό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ένα ζευγάρι Αυστριακών είναι μεταξύ των αγνοουμένων. Σύμφωνα με την ελβετική εφημερίδα «Blick», οι υπόλοιποι αγνοούμενοι είναι τέσσερις Γερμανοί και δύο Ελβετοί.

Ωστόσο, μια ομάδα έξι αλπινιστών, οι συγγενείς των οποίων φοβήθηκαν ότι παρασύρθηκαν από την κατολίσθηση, εντοπίστηκε στην Ιταλία. Οι Αρχές έχουν δημιουργήσει μια περιοχή ακτίνας πέντε χιλιομέτρων, στην οποία απαγορεύονται οι πτήσεις, προκειμένου να διευκολυνθούν οι έρευνες των διασωστών.

Όπως ανέφερε η «Blick», επικαλούμενη έναν εκπρόσωπο της αστυνομίας, τα κινητά τηλέφωνα δεν έχουν σήμα σε όλα τα σημεία της περιοχής. «Ελπίζουμε ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν έχουμε καταφέρει να επικοινωνήσουμε με τους αγνοουμένους» δήλωσε ο Μάρκους Βάισερ.

Η κατολίσθηση σημειώθηκε στις 09.30 το πρωί της Τετάρτης (τοπική ώρα, 10.30 ώρα Ελλάδας). Μια μάζα βράχων τεσσάρων εκατομμυρίων κυβικών μέτρων αποκολλήθηκε από το βουνό και έπεσε στην κοιλάδα πίσω από το μικρό χωριό Μπόντο στο καντόνι Γκρισόν. Η κατολίσθηση στη συνέχεια έφτασε έως το χωριό.

Η αστυνομία απομάκρυνε περίπου 100 ανθρώπους από το χωριό, κάποιους με ελικόπτερα, υπό τον φόβο νέας κατολίσθησης, ενώ απομακρύνθηκαν και τα άτομα που βρίσκονταν σε δύο καταφύγια.

Από την κατολίσθηση υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν 12 κτήρια, εκ των οποίων τα πέντε βρίσκονται στο Μπόντο. Η κεντρική οδική αρτηρία της νότιας κοιλάδας του Γκρισόν παραμένει κλειστή.

Οι κάτοικοι δεν μπορούν ακόμη να επιστρέψουν στα σπίτια τους και η κατάσταση θα επανεξεταστεί σήμερα στις 10.00 (τοπική ώρα, 11.00 ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με το ελβετικό σεισμολογικό ινστιτούτο, οι δονήσεις που προκλήθηκαν από την κατολίσθηση ισοδυναμούσαν με έναν σεισμό 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Το «φαινόμενο αυτό ήταν αναμενόμενο» εδώ και χρόνια, καθώς πτώσεις βράχων είχαν σημειωθεί στην περιοχή το 2011, το 2012, το 2016 και στις 21 Αυγούστου, σημειώνει το ινστιτούτο στον ιστότοπό του.

Στην ίδια περιοχή είχε σημειωθεί τεράστια κατολίσθηση στο τέλος του 2011. Τότε περίπου 1,5 εκατομμύριο κυβικά μέτρα βράχων είχαν πέσει σε μια ακατοίκητη κοιλάδα. Μετά το συμβάν αυτό είχε τοποθετηθεί ένα αυτόματο σύστημα ειδοποίησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 25 Αυγούστου 2017, 09:45