«Ομερτά» για τις επιθέσεις των μη επανδρωμένων

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2012, 21:35
«Ομερτά» για τις επιθέσεις των μη επανδρωμένων
Η αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε από τη Δικαιοσύνη να βάλει στο αρχείο το αίτημα της εφημερίδας Νιου Γιορκ Τάιμς και μιας οργάνωσης για την προάσπιση των πολιτικών δικαιωμάτων, οι οποίες ζητούσαν να δοθούν στη δημοσιότητα έγγραφα, σχετικά με τις επιθέσεις που πραγματοποιούν στο εξωτερικό μη επανδρωμένα αεροσκάφη της CIA.

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης κατατέθηκε προσφυγή σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης με την οποία οι αρχές ζητούν από τη δικαιοσύνη να μην υποχρεώσει την κυβέρνηση να αποκαλύψει απόρρητες πληροφορίες από τις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν και στις οποίες σκοτώθηκαν υψηλόβαθμα στελέχη της Αλ Κάιντα στο Πακιστάν, την Υεμένη και τη Σομαλία.

«Το αν η CIA οργάνωσε ή αν εμπλέκεται σε αυτές τις επιχειρήσεις θα πρέπει να παραμείνει απόρρητο», εκτιμά η κυβέρνηση στην προσφυγή της.

Η εφημερίδα και η οργάνωση ACLU (Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών) έχουν ζητήσει να αποκτήσουν πρόσβαση σε έγγραφα που αφορούν τις επιθέσεις αυτές και κυρίως να πληροφορηθούν ποια είναι η νομική βάση την οποία επικαλείται η Ουάσινγκτον για να πραγματοποιεί τις επιχειρήσεις της.

«Το κοινό έχει δικαίωμα να γνωρίζει ποια είναι η νομική αρχή στην οποία βασίζεται η κυβέρνηση», εξήγησε ο Τζαμίλ Τζάφερ της ACLU σε ανακοίνωσή του.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2012, 21:41