Ομπάμα: «Ιστορική η επικύρωση της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα»

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2016, 06:50
Ομπάμα: «Ιστορική η επικύρωση της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα»
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε την ημέρα επικύρωσης της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα -η οποία υιοθετήθηκε από τον απαιτούμενο αριθμό κρατών την Τετάρτη- ως «ιστορική» για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

«Σήμερα (χθες), ο κόσμος συναντάται με την συγκυρία, και εάν τηρήσουμε τις δεσμεύσεις που ενσωματώνει αυτή η συμφωνία του Παρισιού, είναι πιθανό ότι η ιστορία θα κρίνει (την ημέρα αυτή) ως ορόσημο για τον πλανήτη μας», ανέφερε ο Ομπάμα σε δήλωσή του σε δημοσιογράφους, στον Κήπο των Τριαντάφυλλων στον Λευκό Οίκο.

Για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία του Παρισιού έπρεπε να υιοθετηθεί από το 55% όλων των χωρών. Προς το παρόν, έχει υιοθετηθεί από 72 χώρες, υπεύθυνες για το 56,75% των εκπομπών αερίων που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε τη συμφωνία αυτήν την εβδομάδα, γεγονός που επιτρέπει σε πολλές χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να την επικυρώσουν.

Η συμφωνία είχε ήδη εξασφαλισμένη την υποστήριξη χωρών όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Ινδία, που ευθύνονται για μεγάλο μέρος των εκπομπών αερίων τα οποία προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Η εξέλιξη αυτή ανοίγει τον δρόμο ώστε η συμφωνία να έχει τεθεί σε ισχύ μέσα σε 30 ημέρες, πριν από την έναρξη της COP 22 (7-18 Νοεμβρίου) στο Μαρόκο.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2016, 06:50