Σαφείς προειδοποιήσεις προς πάσα κατεύθυνση απηύθυνε την Πέμπτη ανώτερο στέλεχος της CIA, εξηγώντας ότι οποιοσδήποτε Αμερικανός πολίτης στραφεί εναντίον της χώρας του τότε θα έχει την ίδια αντιμετώπιση με υπήκοο ξένης χώρας.

Ο επικεφαλής νομικός σύμβουλος της CIA, Steven Preston, έκανε τη συγκεκριμένη τοποθέτηση, απαντώντας σε ερώτηση στη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε ο σύλλογος των αμερικανών δικηγόρων (American Bar Association, ABA) με αντικείμενο ζητήματα Εθνικής Ασφαλείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ερώτηση αφορούσε στις δολοφονίες Αμερικανών στο εξωτερικό χωρίς να υπάρχουν αποδείξεις ότι προέβησαν σε οποιοδήποτε αδίκημα.

«Θα κάνω την εξής παρατήρηση: η υπηκοότητα δεν συνεπάγεται ασυλία για κάποιον που παίρνει τα όπλα εναντίον της ίδιας του της χώρας. Κάτι τέτοιο δεν υπήρχε ούτε στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου όταν υπήρχαν Αμερικανοί πολίτες που είχαν ενταχτεί στον στρατό των Ναζί», τόνισε.

«Μπαίνουμε σε έναν ολισθηρό κατήφορο εάν κάποιος που θέλει να βλάψει Αμερικανούς, κάθεται στο υπόγειό του κι εμπνέεται από τα γραπτά της αλ Κάιντα που διάβασε, αλλά δεν έχει έλθει σε επαφή με κανένα μέλος της οργάνωσης αυτής και παρ’ όλα αυτά έχει αποφασίσει να χρησιμοποιήσει βία εναντίον της Αμερικής βάσει των όσων διάβασε», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε επιδρομή που πραγματοποίησε ένα τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος της CIA μέσα στο 2011 είχε σκοτωθεί ο Anwar al-Awlaki, ένας γεννημένος στις Η.Π.Α. ισλαμιστής πνευματικός που φερόταν να συνδέεται με την αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο.

Ο συγκεκριμένος άνδρας είχε κατηγορηθεί επανειλημμένα από τις Αρχές των Η.Π.Α. ότι εμπλεκόταν στις αποτυχημένες απόπειρες για την ανατίναξη ενός επιβατικού αεροσκάφους με προορισμό τις Η.Π.Α. το 2009 και φορτηγών αεροσκαφών με προορισμό πάλι τις Η.Π.Α. το 2010.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης