Ο Τζορτζ Μπους χαρακτηρίζει «σφάλμα» την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 14 Ιουλίου 2021, 12:32
Ο Τζορτζ Μπους χαρακτηρίζει «σφάλμα» την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους επικρίνει την απόφαση της Ουάσινγκτον για την αποχώρηση των νατοϊκών δυνάμεων από το Αφγανιστάν χαρακτηρίζοντάς το «σφάλμα» το οποίο θα πληρώσουν «οι Αφγανές γυναίκες και κορίτσια».

«Οι Αφγανές γυναίκες και κορίτσια θα υποστούν ένα απερίγραπτο πλήγμα. Είναι σφάλμα» δηλώνει σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle ο Τζορτζ Μπους, στον οποίο ανήκει η απόφαση της αποστολής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν το φθινόπωρο του 2001, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

«Θα αφεθούν πίσω για να σφαγιασθούν από πολύ βάρβαρους ανθρώπους και αυτό μου ραγίζει την καρδιά» λέει ο Τζορτζ Μπους στη συνέντευξη που έδωσε με την ευκαιρία της επίσκεψης της Άνγκελα Μέρκελ στην Ουάσινγκτον.

Ο Τζορτζ Μπους δηλώνει ότι πιστεύει πως η Γερμανίδα καγκελάριος «αισθάνεται το ίδιο πράγμα με αυτόν».

Η Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί αύριο στον Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ο διοικητής των αμερικανικών και νατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, ο στρατηγός Όστιν Σκοτ Μίλερ, παρέδωσε τις εξουσίες του κατά τη διάρκεια τελετής υπενθυμίζοντας την επικείμενη ολοκληρωτική αποχώρηση των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από τη χώρα, όπου οι Ταλιμπάν κερδίζουν συνεχώς έδαφος.

Το σύνολο των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων θα έχει ολοκληρώσει την αποχώρηση μέχρι το τέλος του Αυγούστου βάζοντας τέλος σε 20 χρόνια παρουσίας των υπό τις ΗΠΑ δυνάμεων του συνασπισμού, η οποία ξεκίνησε τον Οκτώβριο 2001, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, έπειτα από την άρνηση των Ταλιμπάν που λυμαίνονταν τη χώρα να παραδώσουν τον αρχηγό της Αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν, στον οποίο το ισλαμιστικό καθεστώς είχε προσφέρει άσυλο.

Η αποχώρηση πραγματοποιείται εν μέσω ολομέτωπης επίθεσης των Ταλιμπάν που τους έχει επιτρέψει να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τεράστιες περιοχές της χώρας απέναντι στις αφγανικές δυνάμεις που στερούνται της κρίσιμης αμερικανικής αεροπορικής υποστήριξης και έχουν δώσει ελάχιστα δείγματα αντίστασης.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 14 Ιουλίου 2021, 13:21