«Όχι σε εκεχειρία» και «όχι στο σχέδιο Ποροσένκο» εμμένουν οι αυτονομιστές στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας. Στην κεντρική πλατεία του Ντονέτσκ ρωσόφιλοι με αποσχιστικά αιτήματα ορκίστηκαν ενώπιον των πολιτών να αποκηρύξουν την εκεχειρία και να συνεχίσουν να μάχονται κατά των ουκρανικών δυνάμεων.

Την ίδια ώρα, στο Κίεβο ξέσπασαν βίαιες συγκρούσεις μεταξύ ακροδεξιών και αστυνομίας έξω από ρωσικό Ορθόδοξο Μοναστήρι και υποκατάστημα ρωσικής τράπεζας στην ουκρανική πρωτεύουσα. Αφορμή για την διαδήλωση των ακροδεξιών στάθηκε η δήλωση φιλορώσων αυτονομιστών ότι, με βάση το συγκεκριμένο μοναστήρι, θα κάνουν εξέγερση και στο Κίεβο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο παρουσίασε ένα ειρηνευτικό σχέδιο για να αποκατασταθεί η ηρεμία, ειδικά στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας. Μιλώντας στο το μνημείο του άγνωστου στρατιώτη στο Κίεβο, στο πλαίσιο της επετείου των 73 χρόνων από την εισβολή των Ναζί στην ΕΣΣΔ, ο Ποροσένκο δήλωσε ότι «το ενδεχόμενο του πολέμου έγινε ξανά πραγματικότητα στην Ουκρανία. Η αίσθηση και δυσωδία του πολέμου βρίσκονται παντού. Γι’ αυτό αποφάσισα να δώσω μια ευκαιρία στην ειρήνη»|.

Όμως οι αυτονομιστές δεν το αποδέχονται.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν κάλεσε σε «ουσιαστικό διάλογο» τόσο την ουκρανική ηγεσία όσο τους ρωσόφιλους αποσχιστές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι απαραίτητο να αρχίσει ένας λεπτομερής και ουσιαστικός διάλογος. Πιστεύω ότι αυτό είναι το κλειδί για την επιτυχία. Δυστυχώς, αυτό που βλέπουμε είναι ότι οι στρατιωτικές ενέργειες συνεχίζονται», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ενώ τρεις πρώην πρόεδροι της Ουκρανίας, ο Λεονίντ Κραβτσούκ, ο Λεονίντ Κούτσμα και ο Βίκτορ Γιούσενκο έστειλαν επιστολή στο Ρώσο πρόεδρο να σταματήσει τις εχθροπραξίες στην Ουκρανία και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Κίεβο για την ειρηνική επίλυση της κρίσης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης