Δεκαοκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και 243 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια αναταραχών στην αυτόνομη επαρχία Καρακαλπακστάν του Ουζμπεκιστάν που ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα λόγω σχεδίων περιορισμού της αυτονομίας της, δήλωσαν οι αρχές του Ουζμπεκιστάν τη Δευτέρα 4 Ιουλίου.

Οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν 516 άτομα ενώ διέλυαν τους διαδηλωτές την περασμένη Παρασκευή, αλλά τώρα έχουν αφήσει ελεύθερους πολλούς από αυτούς, δήλωσε το γραφείο Τύπου της Εθνικής Φρουράς σε ενημέρωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Σάββατο, ο Πρόεδρος Shavkat Mirziyoyev απέσυρε τα σχέδια για τροποποίηση άρθρων του συντάγματος που αφορούσαν την αυτονομία του Καρακαλπακστάν και το δικαίωμά του να αποσχιστεί.

Επίσης κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα μήνα στη βορειοδυτική επαρχία.

Οι επίσημες αναφορές ανέφεραν ότι διαδηλωτές είχαν διαδηλώσει στην πρωτεύουσα της επαρχίας Νούκους την περασμένη Παρασκευή και προσπάθησαν να καταλάβουν κτίρια της τοπικής κυβέρνησης, προκαλώντας τη χειρότερη βία εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες στο έθνος της Κεντρικής Ασίας των 34 εκατομμυρίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Καρακαλπακστάν, που βρίσκεται στις όχθες της Θάλασσας της Αράλης, η οποία για δεκαετίες αποτελεί τόπο περιβαλλοντικής καταστροφής, είναι το σπίτι των Καρακαλπακών, μιας εθνικής μειονότητας της οποίας η γλώσσα είναι πιο κοντά στα Καζακικά παρά στα Ουζμπεκικά.

Ο Mirziyoyev μίλησε τη Δευτέρα στον Kassym-Jomart Tokayev, τον πρόεδρο του Καζακστάν, το οποίο φιλοξενεί τη μεγαλύτερη καρακαλπακική διασπορά στο εξωτερικό.

Το γραφείο του Τοκάγιεφ δήλωσε ότι χαιρετίζει τα μέτρα της Τασκένδης για τη διασφάλιση της σταθερότητας στο Καρακαλπακστάν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης