Χιλιάδες διαδηλώσεις προγραμματίζονται σε όλο τον κόσμο για σήμερα Παρασκευή, με αποκορύφωμα την πορεία της Νέας Υόρκης υπό την ηγεσία της Greta Thunberg.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν από την Αυστραλία, όπου οι νέοι αμφισβήτησαν τους πολιτικούς και τους κάλεσαν να κάνουν «τη δουλειά τους έστω για μία φορά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διοργανωτές εκτιμούν ότι συνολικά 300.000 άτομα συμμετείχαν στις πορείες της Αυστραλίας, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στις πόλεις Μπρίσμπεϊν, Σίδνεϊ, Μελβούρνη και στην πρωτεύουσα Καμπέρα.

Οι διαδηλωτές επιδιώκουν από τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις να δεσμευτούν για τον στόχο των μηδενικών καθαρών εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2030.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε γενικές γραμμές, επιδιώκουν οι ηγέτες του κόσμου να δεσμευτούν για πραγματική αλλαγή εν όψει της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σχεδίαζαν να συμμετάσχουν σε περίπου 5.000 εκδηλώσεις σε 156 χώρες την Παρασκευή, όλες στοχοποιημένες για να επηρεάσουν τη διάσκεψη κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα και εμπνευσμένες από την 16χρονη Σουηδή ακτιβίστρια Greta Thunberg. Θα κορυφωθούν στη Νέα Υόρκη, όπου η Thunberg θα οδηγήσει την πορεία προς τα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ.

Η Ινδονησία, η Ταϊλάνδη και οι Νήσοι Σολομώντος ήταν επίσης μεταξύ των πρώτων χωρών στις οποίες έγιναν διαδηλώσεις.

Στην Μπανγκόκ, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το Υπουργείο Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος για να διαμαρτυρηθούν, ενώ στο ινδονησιακό νησί του Βόρνεο οι ντόπιοι διαμαρτυρήθηκαν για τις καταστροφικές συνέπειες της αποψίλωσης και των δασικών πυρκαγιών.

Η Νοτιοανατολική Ασία προστέθηκε στο κίνημα

Οι μαθητές της Ταϊλάνδης εντάχθηκαν στο παγκόσμιο κίνημα διαδηλώνοντας έξω από το Υπουργείο Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος στην Μπανγκόκ.

Η Ταϊλάνδη, ως τμήμα της λεκάνης του ποταμού Μεκόνγκ, έχει ήδη αισθανθεί τις επιπτώσεις των καταστροφικών πλημμυρών και της διάβρωσης της παραλιακής της ζώνης.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Palangka Raya, στο ινδονησιακό νησί Borneo, το οποίο εξακολουθεί σήμερα να καλύπτεται από νέφη από τις δασικές πυρκαγιές.

Στο Βόρνεο αισθάνονται ήδη την καταστροφή από την αποψίλωση των δασών λόγω της καλλιέργειας φοινικέλαιου, η οποία βλάπτει τους τοπικούς πληθυσμούς και μειώνει δραματικά τους βιοτόπους των ουρακοτάγκων.

Με πληροφορίες από AFP, AP, Reuters, dpa, Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης