Από πυρά πυροβόλου όπλου ισραηλινών στρατιωτών σκοτώθηκε ο 17χρονος διαδηλωτής Ναντίμ Σιάμ, σε εκδήλωση διαμαρτυρίας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπως έδειξε η επίσημη νεκροψία-νεκροτομή. Ο άτυχος νεαρός έπεσε νεκρός μαζί με έναν 16χρονο φίλο του στις 15 Μαΐου στα περίχωρα της πόλης Ραμάλα, κατά τη διάρκεια αντι-ισραηλινής διαδήλωσης. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε χαρακτηρίσει το θάνατο των δύο παλαιστίνιων εφήβων ως πιθανό έγκλημα πολέμου από την ισραηλινή πλευρά.

Όπως δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο παλαιστίνιος εισαγγελέας, μετά την νεκροψία που διενεργήθηκε την Τετάρτη στη σορό του 17χρονου, «στο σώμα του βρέθηκε θραύσμα σφαίρας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην νεκροτομή, η οποία είχε ζητηθεί από την οικογένεια του 17χρονου και διενεργήθηκε από το «Palestinian Institute of Forensic Medicine» στην πόλη Άμπου Ντις της Δυτικής Όχθης, παρίσταντο, σύμφωνα με έναν παλαιστίνιο ιατρικό αξιωματούχο, Αμερικανοί, Δανοί και Ισραηλινοί γιατροί.

Η δημοσιοποίηση της επίσημης έκθεσης της νεκροψίας-νεκροτομής εκκρεμεί, ωστόσο ο εισαγγελέας είπε ότι οι γιατροί διαπίστωσαν ότι τα αληθινά πυρά «ήταν η μοναδική αιτία πρόκλησης θανάτου».

Οι παλαιστίνιοι γιατροί ανακοίνωσαν ότι ο Ναντίμ Σιάμ Ναβάρα και ο 16χρονος Μοχάμεντ Αμπού Ταχρ έπεσαν νεκροί από τα πυρά ισραηλινών στρατιωτών οι οποίοι χρησιμοποίησαν αληθινές σφαίρες. 

Ο ισραηλινός στρατός από πλευράς του, δήλωσε ότι οι δυνάμεις του χρησιμοποίησαν μόνο σφαίρες από καουτσούκ τη συγκεκριμένη μέρα και ότι διενεργείται έρευνα σχετικά με τα ακριβή αίτια θανάτου των διαδηλωτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας στα Παλαιστινιακά Εδάφη, κοντά στον τόπο διοργάνωσης της διαδήλωσης τον περασμένο μήνα, δείχνει τους δύο εφήβους να πέφτουν στο έδαφος σε διαφορετική χρονική στιγμή, προφανώς έχοντας δεχτεί πυρά χωρίς να συνιστούν άμεση απειλή προς τις ισραηλινές δυνάμεις.

Η οργάνωση «Human Rights Watch» που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, σε έκθεσή της που δημοσίευσε την Δευτέρα με τον τίτλο «Η Δολοφονία Παιδιών, Προφανές Έγκλημα Πολέμου», δήλωσε ότι η θέση του ισραηλινού στρατού ότι οι δυνάμεις του δεν έκαναν χρήση αληθινών πυρών δεν τίθεται υπό εξέταση.

Η διαδήλωση στην οποία συμμετείχαν οι δύο έφηβοι υπήρξε κάποιες στιγμές βίαιη με νεαρούς Παλαιστίνιους να εκτοξεύουν πέτρες προς την πλευρά των ισραηλινών δυνάμεων. Ωστόσο, από τις κάμερες ασφαλείας δεν προκύπτει ότι όταν πυροβολήθηκαν οι έφηβοι έριχναν πέτρες.

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μοσέ Γιααλόν άφησε να εννοηθεί ότι το οπτικό υλικό παραποιήθηκε, αλλά η οργάνωση που διένειμε το υλικό το διαψεύδει.

Διαβάστε επίσης: Βίντεο σοκ με τη δολοφονία δύο εφήβων Παλαιστινίων στο Ισραήλ
Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 21 Μαΐου 2014, 10:40

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης