Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Τα παράνομα κέρδη, που αποκομίζει ετησίως το Οργανωμένο Εγκλημα από το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ανέρχονται σε 2.000 δις δολλάρια ΗΠΑ και αποτελούν τεράστια απειλή για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και την εθνική ασφάλεια!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Αυτό συμπεραίνει, σε σημερινό της Σχέδιο Ψηφίσματος, η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων, της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι, οι εθνικές και διεθνείς προσπάθειες, που αποσκοπούν στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας υπολείπονται των δηλωθέντων στόχων.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Νομικών Θεμάτων, αυτά τα παράνομα περιουσιακά στοιχεία ανέρχονται σε περισσότερα από 2.000 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ετησίως. Στα χέρια των εγκληματιών, αποτελούν τεράστια απειλή για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και την εθνική ασφάλεια.

Τονίζει δε ότι, η επιτυχής κατάσχεση παράνομων περιουσιακών στοιχείων, προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία για τη δημιουργία πόρων που απαιτούνται, για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων που προκαλούνται από το οργανωμένο έγκλημα, τη διαφθορά και την τρομοκρατία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υιοθετώντας ομόφωνα ένα σχέδιο ψηφίσματος βάσει της έκθεσης που εκπόνησε ο Ισλανδός βουλευτής των Σοσιαλιστών Thorhildur Sunna Ævarsdóttir, η επιτροπή ανανέωσε την έκκλησή της στα κράτη μέλη να διευκολύνουν τη δήμευση παράνομων περιουσιακών στοιχείων και να δοθούν στις μονάδες χρηματοοικονομικής ευφυΐας (ΜΧΠ), που έχουν συσταθεί από όλα τα κράτη μέλη, επαρκείς πόροι για να μπορούν να λειτουργούν με πλήρη αυτονομία, απαλλαγμένες από “πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο τους”.

Στο σχέδιο Ψηφίσματος τονίζεται ακόμη ότι, θα πρέπει επίσης να ενισχυθούν οι ικανότητες των οργάνων επιβολής του νόμου (αστυνομία, δίωξη και δικαστήρια), όπως και η διεθνής συνεργασία και ο εποικοδομητικός διάλογος με τον ιδιωτικό τομέα (φορείς αναφοράς), προκειμένου να διασφαλιστεί η «καλύτερη δυνατή ποιότητα και όχι η ποσότητα , για ύποπτες αναφορές συναλλαγών ».

Τέλος, η επιτροπή ζήτησε να τερματιστεί κάθε πρόγραμμα ιθαγένειας-επένδυσης, καθώς τέτοια προγράμματα κινδυνεύουν να υπονομεύσουν την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης