Πάνω από 300 συλλήψεις μετά τις ταραχές στη Βενεζουέλα

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2016, 00:48
Πάνω από 300 συλλήψεις μετά τις ταραχές στη Βενεζουέλα
Περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στη Βενεζουέλα και στρατιώτες περιπολούν στους δρόμους διάφορων πόλεων μετά τις ταραχές και τις λεηλασίες που προκάλεσε η απόφαση του προέδρου Νίκολας Μαδούρο να αποσύρει το μεγαλύτερο και ευρύτερα χρησιμοποιημένο χαρτονόμισμα της χώρας.

Η απόσυρση του χαρτονομίσματος των 100 μπολιβάρ προκάλεσε κραχ στην αγορά, με πολλά καταστήματα να κατεβάζουν ρολά λόγω έλλειψης ρευστότητας και πολίτες να αδυνατούν να αγοράσουν αγαθά καθημερινής ανάγκης, ακόμα και τρόφιμα. Ακολούθησαν λεηλασίες που οδήγησαν στον θάνατο τουλάχιστον ενός ανθρώπου, ενός 14χρονου αγοριού, στην πόλη Ελ Καγιάο.

Οι ταραχές υποχρέωσαν τον κ. Μαδούρο να επαναφέρει προσωρινά σε κυκλοφορία τα 100 μπολιβάρ. Για να δικαιολογήσει το κενό ρευστότητας υποστήριξε ότι η Βενεζουέλα έπεσε θύμα διεθνούς σαμποτάζ που καθυστέρησε την παράδοση του νέου χαρτονομίσματος των 500 μπολιβάρ, που θα αντικαταστήσει το «κατοστάρικο».

Τα χειρότερα περιστατικά βίας έχουν λάβει χώρα στη νότια πολιτεία Μπολιβάρ, ειδικά στις πόλεις Ελ Καγιάο και Σιουδάδ Μπολιβάρ. Ο δήμαρχος της τελευταίας δήλωσε πως 135 άτομα έχουν τεθεί υπό κράτηση λόγω της βίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, επιχειρηματική οργάνωση της πολιτείας Μπολιβάρ υποστήριξε ότι 350 εταιρείες είχαν λεηλατηθεί στην Σιουδάδ, ανάμεσά τους το 90% των καταστημάτων που πουλούν φαγητό. Ανακοινώνοντας τις 300 και πλέον συλλήψεις, ο κ. Μαδούρο σημείωσε αιχμηρά ότι δεν πρόκειται να δεχτεί τυχόν καταγγελίες από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών ότι πρόκειται για πολιτικούς κρατούμενους. Επανέλαβε δε την πάγια κατηγορία του ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προσπαθεί να τον ανατρέψει.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2016, 00:48