Χωρίς ομοφωνία εκδόθηκε το κοινό ανακοινωθέν των ηγετών της G20 για το ζήτημα της Ουκρανίας, αποκαλύπτοντας τις διαιρέσεις που υπάρχουν μεταξύ των πλουσιότερων κρατών του κόσμου.

Το προσχέδιο της δήλωσης αναφέρει ότι «τα περισσότερα μέλη καταδίκασαν σθεναρά τον πόλεμο στην Ουκρανία», απαιτώντας την «πλήρη και άνευ όρων αποχώρηση» της Ρωσίας από το έδαφος της γειτονικής της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αφενός η αναφορά στον πόλεμο αποτελεί απόρριψη του ισχυρισμού της Ρωσίας ότι πρόκειται για «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» αφετέρου η διατύπωση «τα περισσότερα μέλη» και η αναφορά ότι «υπήρχαν άλλες απόψεις και διαφορετικές εκτιμήσεις για την κατάσταση και τις κυρώσεις», αντανακλούν  την διχογνωμία που επικράτησε. Αυτό αποτυπώνεται και από την φράση  «υπήρχαν άλλες απόψεις και διαφορετικές εκτιμήσεις για την κατάσταση και τις κυρώσεις».

Η δήλωση προειδοποιεί ότι «η χρήση ή η απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων είναι απαράδεκτη. Η ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων, οι προσπάθειες αντιμετώπισης κρίσεων, καθώς και η διπλωματία και ο διάλογος είναι ζωτικής σημασίας. Η σημερινή εποχή δεν πρέπει να είναι εποχή πολέμου».

Ο πόλεμος της Ουκρανίας, αναφέρει η ανακοίνωση «προκαλεί τεράστιο ανθρώπινο πόνο και επιδεινώνει τις υπάρχουσες αδυναμίες στην παγκόσμια οικονομία – περιορίζοντας την ανάπτυξη, αυξάνοντας τον πληθωρισμό, διαταράσσοντας τις αλυσίδες εφοδιασμού, ενισχύοντας την ενεργειακή και επισιτιστική ανασφάλεια και αυξάνοντας τους κινδύνους για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης