«Παράνομοι» οι σαρωτές σώματος στα αεροδρόμια

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2010, 13:37
«Παράνομοι» οι σαρωτές σώματος στα αεροδρόμια
Παραβίαση της νομοθεσίας για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενδέχεται να συνιστούν οι ολόσωμοι σαρωτές, που έχουν εγκατασταθεί σε δύο βρετανικά αεροδρόμια, μετά την απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης στην πτήση Άμστερνταμ - Ντιτρόιτ τα Χριστούγεννα.

Σύμφωνα με επιστολή του προέδρου της βρετανικής Επιτροπής για την Ισότητα και τα Δικαιώματα του Ανθρώπου προς τη βρετανική κυβέρνηση, οι ανιχνευτές σώματος που εγκαταστάθηκαν στις αρχές Φεβρουαρίου στα αεροδρόμια του Heathrow στο Λονδίνο και του Manchester ενδέχεται να παραβιάζουν το δικαίωμα της ιδιωτικότητας, όπως αυτό προβλέπεται από το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Οι ολόσωμοι σαρωτές παράγουν μία λεπτομερέστατη απεικόνιση του ανθρώπινου σώματος, η οποία από μερικές οργανώσεις θεωρείται πολύ προσβλητική.

Σύμφωνα πάλι με την επιτροπή, οι ολόσωμοι σαρωτές -οι οποίοι σταδιακά αναμένεται να εγκατασταθούν σε όλα τα αεροδρόμια της Βρετανίας- ενδέχεται επίσης να παραβιάζουν και τη βρετανική νομοθεσία κατά των διακρίσεων.

Πάντως, το βρετανικό Υπουργείο Μεταφορών διαβεβαίωσε ότι τα μέτρα είναι «νόμιμα, απαραίτητα και δεν θα γίνονται διακρίσεις», καθώς αρνείται την ύπαρξη κριτηρίων επιλογής των επιβατών που ελέγχονται. Επίσης, έχει εκδοθεί κώδικας δεοντολογίας, ο οποίος διασφαλίζει τη διατήρηση της ιδιωτικότητας των ελεγχομένων προσώπων.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2010, 13:52