Παραιτήθηκε ο Κριστόφ Ζιρόντ από τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 8 Ιουλίου 2012, 14:04
Παραιτήθηκε ο Κριστόφ Ζιρόντ από τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων
O εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ), Κριστόφ Ζιρόντ, ύστερα από περίπου έξι χρόνια παρουσίας στην Κύπρο, υπέβαλε την παραίτησή του και αναχωρεί για την Ελβετία, όπου θα αναλάβει διοικητικά καθήκοντα σε οργανισμό, ο οποίος δεν σχετίζεται με τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο κ. Ζιρόντ ενημέρωσε τον Ελληνοκύπριο εκπρόσωπο και την Τουρκοκύπρια εκπρόσωπο στη ΔΕΑ για την παραίτησή του την περασμένη Πέμπτη.

Ο κ. Ζιρόντ είχε διαφωνήσει σχετικά με τη μέθοδο των ταυτοποιήσεων με το Ινστιτούτο Γενετικής, το οποίο τον θεωρεί υπεύθυνο για την απομάκρυνση του προγράμματος ταυτοποιήσεων από την Κύπρο και τη μεταφορά του στη Βοσνία.

Αρχικά ήρθε σε αντιπαράθεση με τον επικεφαλής του Εργαστηρίου Δικανικής, το οποίο διενεργούσε τις ταυτοποιήσεις, δρα Μάριο Καριόλου, αλλά στη συνέχεια η αντιπαράθεση προσέλαβε μεγαλύτερες διαστάσεις.

Ο ίδιος ο κ. Ζιρόντ θεωρεί ότι έκανε το καθήκον του και ότι με τις ενέργειές του επιδίωξε και διασφάλισε την εφαρμογή των μεθόδων ταυτοποίησης που εφαρμόζονται διεθνώς, με στόχο την όσον το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια των αποτελεσμάτων.

Από την πλευρά του το Ινστιτούτο έβλεπε σκοπιμότητες πίσω από τη στάση του τρίτου μέλους της ΔΕΑ, όπως είναι γνωστός ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών.

Τον κ. Ζιρόντ θα αναπληροί ο Αμερικανορώσος βοηθός του κ. Όλεγ Ιγκόφοφ.

Η παραίτηση Ζιρόντ, για τη στάση του οποίου (όσον αφορά στη διαμάχη με το Ινστιτούτο) είχε αφήσει αιχμές και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, έρχεται λίγο προτού υπογραφεί η συμφωνία ταυτοποιήσεων με Εργαστήρι Δικανικής που εδρεύει στη Βοσνία.

Το Ινστιτούτο Γενετικής υποστήριξε σε πολλές περιπτώσεις ότι ευθύνη για τη διαμάχη φέρει η ΔΕΑ, η οποία επανειλημμένα άλλαξε τις πρόνοιες συμβολαίων, τα οποία είχε αποδεχτεί το Ινστιτούτο, ακόμη και μετά την υπογραφή. Επί τούτου μάλιστα είχε ενημερώσει την κυπριακή κυβέρνηση και τη Βουλή.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 8 Ιουλίου 2012, 14:07