Παραιτείται για να ασκήσει καθήκοντα δημάρχου ο Γάλλος υπουργός Εργασίας

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 11 Αυγούστου 2015, 00:36
Παραιτείται για να ασκήσει καθήκοντα δημάρχου ο Γάλλος υπουργός Εργασίας
Ο Γάλλος υπουργός Εργασίας Φρανσουά Ρεμπσαμέν θα παραιτηθεί από την κυβέρνηση για να ασκήσει τα καθήκοντα του δημάρχου της Ντιζόν, στην κεντροανατολική Γαλλία, όπου εκλέγεται τα τελευταία 13 χρόνια, αφήνοντας πίσω του την ανεργία που συνεχίζει να βρίσκεται σε ιστορικό υψηλό επίπεδο, γύρω στο 10%.

Ο 64χρονος κ. Ρεμπσαμέν, ο οποίος ανέλαβε τον θώκο τον Απρίλιο του 2014, διευκρίνισε τη Δευτέρα σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Le Parisien ότι θα υποβάλει την παραίτησή του στον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ την 19η Αυγούστου, όταν ολοκληρωθεί «το προσεχές υπουργικό Συμβούλιο».

Ο θάνατος του αναπληρωτή του στον δήμο της Ντιζόν Αλέν Μιγιό οδήγησε τον υπουργό να αποφασίσει να επιστρέψει στα καθήκοντα του δημάρχου, όπως είπε. Ο στενός συνεργάτης του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εξελέγη τη Δευτέρα στον θώκο στον πρώτο γύρο της διαδικασίας με απόλυτη πλειοψηφία.

Ωστόσο ο πρόεδρος Ολάντ και ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς υπενθύμισαν ότι βάσει των κανόνων δεοντολογίας των μελών της κυβέρνησης ο κ. Ρεμπσαμέν πρέπει να επιλέξει: δήμαρχος ή υπουργός.

«Δεν είχα σκεφτεί ποτέ ότι θα κατείχα ταυτόχρονα το αξίωμα του δημάρχου της Ντιζόν και του υπουργού Εργασίας», είπε ο κ. Ρεμπσαμέν στην Παριζιέν. «Γνωρίζω πολύ καλά ότι δεν μπορώ να κάνω και τα δύο και δεν το εξέταζα ποτέ».

Ο κ. Ρεμπσαμέν, ο οποίος ήθελε -χωρίς να το κρύβει- το υπουργείο Εσωτερικών μάλλον, παρά το υπουργείο Εργασίας, αφήνει πίσω του μια ανεργία που βρίσκεται σε ιστορικό υψηλό (3,8 εκατ. χωρίς καμιά απασχόληση στα τέλη Ιουνίου, 5,7 εκατ. αν συνυπολογιστούν εκείνοι που είχαν μειωμένη απασχόληση).

Παράλληλα δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι η καμπύλη ανεργίας θα αναστραφεί, καθώς η Τράπεζα της Γαλλίας προέβλεψε ότι το ΑΕΠ της χώρας δεν θα αναπτυχθεί παρά μόνο κατά 0,3% το τρίτο τρίμηνο του 2015.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 11 Αυγούστου 2015, 00:40