Σε ηλικία 82 ετών πέθανε ο – ελληνικής καταγωγής – μεγάλος κομίστας Φρεντ το βράδυ της Τρίτης. Το πραγματικό όνομα του δημιουργού του «Φιλήμονα» ήταν Φρειδερίκος Όθων Θεόδωρος Αριστείδης και ανήκε στους επιφανείς δημιουργούς της γαλλικής παράδοσης των κόμικς.

«Ηταν εδώ και πάνω από 60 χρόνια ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες, ένας δημιουργός και ένας ξεχωριστός ποιητής. Σήμερα πενθεί ολόκληρος ο κόσμος των κόμικς», υπογράμμισε ο εκδοτικός οίκος Νταργκό για την απώλειά του. Ο Φρεντ γεννήθηκε στο Παρίσι το 1931 από Έλληνες μετανάστες. Μικρός του άρεσε να διαβάζει τις ιστορίες του Έντγκαρ Άλαν Πόε, του Τσαρλς Ντίκενς και του Όσκαρ Ουάιλντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρώτη του δουλειά ως σκιτσογράφου ήταν ένα χιουμοριστικό σκίτσο που δημοσιεύθηκε στην στήλη αλληλογραφίας μιας εφημερίδας για παιδιά. Έπειτα άρχισε να δουλεύει από 18 ετών σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά. Με τον Ζορζ Μπερνιέ και τον Φρανσουά Καβανά δημιούργησαν, τον Σεπτέμβριο του 1960, το περιοδικό «Ηara-Kiri».

Το 1966 ο Ρενέ Γκοσινί – διευθυντής τότε του περιοδικού «Pilote» – δημοσίευσε το «Ξέφωτο των τριών κουκουβαγιών», το πρώτο επεισόδιο από τις περιπέτειες του «Φιλήμονα». Ο ήρωας είναι ένας ονειροπαρμένος έφηβος που φοράει μονίμως ένα ναυτικό μπλουζάκι. Στη δεκαετία του ’70, ο Ζακ Ντιτρόν ζήτησε από τον Φρεντ να του γράψει τραγούδια. Έτσι, προέκυψε το «Le fond de l’ air est frais».

Ο Φρεντ τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο της Ανγκουλέμ το 1980 και με το βραβείο «Alph’ Art» καλύτερου άλμπουμ το 1994, κάτι που λίγοι μόνο έχουν πετύχει. Τα πιο γνωστά του έργα είναι η σειρά με τις περιπέτειες του «Φιλήμονα», «Το μικρό τσίρκο» και «Η ιστορία του κόρακα με τα αθλητικά παπούτσια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης