Ο τελευταίος στρατιωτικός που υπηρετούσε ως προσωπικός φρουρός του Αδόλφου Χίτλερ, πέθανε χθες στη Γερμανία σε ηλικία 96 ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο Rochus Misch αναπολεί τις «παλιές καλές ημέρες»…

Ο Rochus Misch, ο οποίος κατέληξε μετά από σύντομη ασθένεια, ήταν ένας από τους ελάχιστους -και ο μόνος επιζών επί πολλές δεκαετίες- από αυτούς που βρίσκονταν πάντα δίπλα στον παράφρονα δικτάτορα, μέχρι και τις τελευταίες του στιγμές, τότε που αποφάσισε να αυτοκτονήσει μαζί με την ερωμένη του Εύα Μπράουν, τον Απρίλιο του 1945

Μια από τις χιλιάδες φωτογραφίες ιστορικής τεκμηρίωσης που αναφέρονται στις απίστευτες φρικαλεότητες των «ταγμάτων εφόδου», γνωστών ως SS.

Ως στρατιώτης των SS, ενός «σώματος» που μόνο και στο άκουσμά του έφερνε τρόμο ακόμη και στους ίδιους τους Γερμανούς αξιωματικούς, ήταν επί πέντε συνεχή χρόνια κυριολεκτικά η σκιά του αιμοσταγή φύρερ, τον οποίον μάλιστα αποκαλούσε «boss» (αφεντικό).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τη νευραλγική αυτή θέση αυτή, χειριζόταν τα πλέον προσωπικά του ζητήματα, τις καθημερινές του επαφές καθώς και τις τηλεφωνικές του επικοινωνίες, πράγματα για τα οποία δεν έπαψε ποτέ να αισθάνεται υπερήφανος, αναπολώντας συχνά «τις μέρες εκείνες». (…)

Σε συνέντευξη που είχε δώσει το 2005, χαρακτήρισε τον Χίτλερ ως «έναν πολύ φυσιολογικό άνθρωπο», ενώ περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια τις τελευταίες πράξεις και λέξεις του. «Δεν ήταν τέρας ο Χίτλερ, δεν ήταν υπεράνθρωπος, δεν ήταν ωμός», είχε πει συγκεκριμένα.

Όσον αφορά την εξόντωση 6 εκατομμυρίων Εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, και αυτός φυσικά είχε ισχυριστεί πως «δεν γνώριζε τίποτε για όλα αυτά και πως δεν είχε δώσει ο Χίτλερ εντολή για κάτι τέτοιο».

Μετά την λήξη του πολέμου τον Μάιο του 45, ο Misch παρέμεινε εννέα χρόνια φυλακισμένος σε σοβιετικό στρατόπεδο, οπότε και του επετράπη να επιστρέψει στην χώρα του.

Παύλος Κιρκασίδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης