Πενήντα χρόνια από την εκτόξευση του πρώτου μετεωρολογικού δορυφόρου

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 8 Απριλίου 2010, 13:37
Πενήντα χρόνια από την εκτόξευση του πρώτου μετεωρολογικού δορυφόρου
Πενήντα χρόνια συμπληρώθηκαν σήμερα από την εκτόξευση στο Διάστημα του πρώτου μετεωρολογικού δορυφόρου, που αποκαλούνταν Tiros-1. Το γεγονός αυτό, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της Ντόιτσε Βέλε, άνοιξε μια νέα εποχή στην πρόβλεψη των καιρικών φαινομένων, καθώς και στην κατανόηση από τους ειδικούς επιστήμονες των φυσικών καταστροφών.

Ο Tiros-1 εκτοξεύθηκε την 1η Απριλίου του 1960 και σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του έστειλε στη Γη περίπου 23.000 φωτογραφίες. Αυτό ήταν μόνο η αρχή, καθώς εν συνεχεία δεκάδες δορυφόροι ετέθησαν σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Το ύψος του δεν ξεπερνούσε τους 50 πόντους και το πλάτος του ήταν μόλις ένα μέτρο. Το ταξίδι του διήρκεσε 78 ημέρες, καθώς εξαιτίας ενός τεχνικού σφάλματος οι μπαταρίες του εξαντλήθηκαν γρήγορα.

Σήμερα, ένα δίκτυο που περιλαμβάνει περισσότερους από 50 δορυφόρους παρακολουθεί όλο το 24ωρο την ατμόσφαιρα. Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν εκατοντάδες αεροπλάνα παρατήρησης. Με διαφορά δευτερολέπτων εκατομμύρια δεδομένα φτάνουν στους επίγειους σταθμούς.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 8 Απριλίου 2010, 14:15